Duitse ambassadeur in Zwolle bij opening expositie over struikelstenen

Om grote misstanden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gepleegd niet te vergeten, heeft de Duitse ambassade meegewerkt aan een expositie over Struikelstenen die te zien is in Zwolle. De expositie is in de Stadkamer en werd woensdag geopend in het bijzijn van Dirk Brengelmann, de Duitse ambassadeur in Nederland.

Struikelstenen, ook Stolpersteine genoemd, zijn kleine vierkante gedenktekens die tussen de straatstenen liggen. Ze zijn te vinden voor de huizen van mensen die door de nazi's werden verdreven, gedeporteerd, vermoord of werden gedreven tot zelfmoord.

De stenen hebben een goudkleurige bovenkant. Bovenop staan onder meer de namen te lezen van deze personen en wanneer ze zijn omgekomen.

Zeven zuilen

De expositie in de Stadkamer bestaat uit zeven informatiezuilen. Daarop is te zien hoe de struikelstenen worden gemaakt. De tentoonstelling is ontstaan uit een samenwerking tussen onder meer de gemeente Zwolle, de Duitse ambassade, Stichting Zwolse Stolpersteine en de Joodse Gemeente van Zwolle.

Reizende expositie

Wethouder René de Heer, die optrad als locoburgemeester, opende de reizende expositie in Zwolle. De tentoonstelling is nog tot en met 8 december te zien in de provinciehoofdstad, daarna verkast deze naar onder meer Hilversum en Amsterdam.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: