nieuws

'Omgeving Kampen beste plek voor Overijsselse kerncentrale, maar kans erop is klein'

Volgens oud-universitair docent Imme de Bruijn is het buitengebied van Kampen het meest geschikt als locatie voor een Overijsselse kerncentrale, maar de kans dat die er daadwerkelijk gaat komen is klein.
Waar moet een eventuele Overijsselse kerncentrale komen? VVD-lijsttrekker en gedeputeerde Monique van Haaf liet eerder deze week weten te willen onderzoeken of er een geschikte plek is in Overijssel voor een kerncentrale.

Kampen

De Bruijn is oud-docent Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente. Na z’n pensionering heeft hij zich verdiept in kernenergie, hij geeft geregeld lezingen over het onderwerp. Volgens De Bruijn is vooral het buitengebied van Kampen geschikt als locatie voor een eventuele Overijsselse kerncentrale.

Kans heel klein

Maar de kans op een kerncentrale in Overijssel is heel klein, aldus De Bruijn. "De overheid heeft al drie locaties in beeld, Borsele, de Eemshaven en de Maasvlakte. Op die locaties wordt zelfs al grond vrijgehouden en mag geen woningbouw plaatsvinden."

Veilig

Als het aan De Bruijn ligt bouwen ze een kerncentrale in z'n achtertuin. "Kerncentrales zijn tegenwoordig zo veilig dat ze zelf de inslag van een vliegtuig kunnen weerstaan. De nieuwste generatie centrales is zeker tien keer veiliger dan oudere kerncentrales."

Draagvlak

De enige serieuze kans voor een Overijsselse kerncentrale is volgens De Bruijn door voldoende draagvlak te creëren bij de bevolking. "Als Van Haaf kan zorgen dat de mensen in de omgeving van Kampen enthousiast worden voor een kerncentrale, ligt ze een streepje voor op de Eemshaven."
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.