nieuws

Deel van 14-jarigen in Overijssel laat zich niet inenten tegen meningokokken

Inenting tegen meningokokken
Inenting tegen meningokokken © Pixabay
Een deel van de 14-jarigen in Overijssel geeft geen gehoor aan de oproep voor een inenting tegen meningokokken type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking veroorzaken. Met name jongeren zijn daar gevoelig voor.
De meeste 14-jarigen die niet komen opdagen voor inenting wonen in de zogenoemde 'biblebelt'. Dat is een streek met voornamelijk christelijke bevolking, die loopt van Zeeland via de Veluwe naar Overijssel. Volgens de NOS gaat het in deze streek om een kwart van de jongeren die zich om godsdienstige redenen niet laat inenten.
In andere regio's van het land is de opkomst aanzienlijk hoger, zo rond de negentig procent.
Alle jongeren die vanaf mei dit jaar 14 jaar worden krijgen een oproep voor een vaccinatie tegen meningokokken W. Het RIVM heeft gekozen voor deze leeftijdsgroep omdat zij het vaakst drager van de bacterie zijn en die ook het meest verspreiden.
Sinds 2015 is er sprake van een toename van het aantal gevallen van besmetting met meningokokken W. Dit jaar werden 93 mensen ziek, van wie er 19 zijn overleden. Vorig jaar raakte 68 mensen besmet, zeven van hen overleefden dat niet.

Vanaf volgend jaar krijgen alle 14- tot 18-jarigen een oproep voor een vaccinatie. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.