Agenten beklagen zich over fonkelnieuwe politie-Mercedes

De fonkelnieuwe politie-Mercedessen blijken in de dagelijkse praktijk niet altijd even goed te voldoen. Op motorisch gebied leveren de surveillancewagens topprestaties en over rijcomfort en luxe hebben agenten bepaald niet te klagen, maar vooral als het om ruimte gaat is het flink behelpen. Zeker achterin.

Dat verklaren vier agenten van de politie Oost-Nederland, waar Overijssel onder valt, onafhankelijk van elkaar.


Onvoorziene problemen
Nu de eerste exemplaren van de nieuwe politie-Mercedes zijn uitgeleverd en agenten er ook in Overijssel mee de weg op gaan, komen er onvoorziene problemen aan het licht. Zo is het achterin ronduit krap. Zeker als daarin ook nog een lastige arrestant moet worden gepropt.

Maar ook de lage bodemplaat zorgt voor irritaties. Vooral hoge verkeersdrempels blijken voor de B-klasse soms lastige obstakels: zeker bij achtervolgingen of bij het uitrukken voor calamiteiten.

Daarnaast beklaagden agenten zich er eerder al over dat de zogenoemde schakelflippers zijn vastgelijmd, waardoor ze gedwongen zijn om - minder sportief - automaat te rijden.

Stoere tijden herleven
De nieuwe Mercedessen vervangen de vertrouwde Volkswagens, waarmee de politie sinds jaar en dag op pad ging. Met de snelle diesels wil de politie onder andere meer ontzag inboezemen. Daarmee herleven de aloude tijden weer enigszins. Met name oudere dienders denken vaak met weemoed terug aan de stoere politie-Porsches, waarmee ooit op snelwegen werd gesurveilleerd.

Favoriet tijdens testritten
Eind vorig jaar maakte de politie bekend dat de komende vier jaar alle VW's worden vervangen door Mercedessen. Daarbij gaat het landelijk om 1.250 Mercedessen uit de B-klasse. Dit nadat agenten na uitgebreide testritten de Mercedes tot hun favoriet hadden uitgeroepen. De B-klasse is niet alleen snel, maar ligt bovendien rotsvast op de weg. Zodoende ging Mercedes er bij de landelijke aanbesteding vandoor met de felbegeerde landelijke opdracht en gaf daarmee onder meer BMW, Mini en Opel het nakijken.

Tekst gaat verder onder video

Politie-Oost Nederland
Behalve de personenwagens worden ook 400 Mercedes Vito-bussen voor zogeheten noodhulp aangeschaft en 75 bussen voor de hondenbrigade. Eind augustus kreeg de politie in de regio Twente de eerste snelle Mercedessen binnen.

Krap

Maar nu de politie op diverse plekken in ons land de eerste Mercedessen eenmaal uitgeleverd heeft gekregen, blijkt dat de ruimte erin nogal te wensen overlaat. In Twente hebben enkele agenten zelfs al gevraagd om een Mercedes-bus in plaats van de luxere personenwagen. “Zeker lange arrestanten krijg je met geen mogelijkheid achterin”, zegt een agent.

Lage bodemplaat
Ook de lagere bodemplaat blijkt met name in het stadsverkeer onhandig. De vering was juist zodanig aangepast dat er met hoge snelheid over verkeersdrempels kon worden genomen, maar de praktijk wijst nu uit dat de lage bodemplaat voor problemen zorgt bij het nemen van deze hobbels. De vorige politiewagen, Volkswagen Touran, was wat hoger. 

Vastgelijmde schakelflippers
Eerder al toonden agenten zich teleurgesteld omdat de zogenoemde schakelflippers bleken vastgelijmd. Met deze 'flippers' aan het stuur kan de automatische versnellingsbak handmatig worden bediend. Een techniek die uit de Formule 1 komt. De 'flippers' waren echter gesaboteerd met een dosis kit. Op intranet deden al verhalen de ronde dat deze optionele flippers niet zouden zijn opgenomen bij de aanbesteding, maar volgens de politie is er doelbewust voor een automaat gekozen zodat de politiemensen zich maximaal op het verkeer kunnen concentreren.

Politievakbonden
Woordvoerders van de vakbonden ACP en NBP zeggen nog niet van de problemen over het ruimtetekort en de lage bodemplaten te hebben gehoord. Ook bij de politie Oost-Nederland zijn nog geen klachten bekend.

Rob den Besten, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de Politie Nederland zegt daar niet van op te kijken: “Er rijden immers nog geen honderden van deze politiewagens rond en op diverse plekken hebben ze 'm zelfs nog niet. Deze Mercedes is vooraf heel uitvoerig getest, maar ik kan me voorstellen dat het zitten achterin niet de hoogste prioriteit heeft gehad.”

Corruptie-affaire
De aanschaf van het wagenpark lag extra gevoelig. Nadat bij de vorige zogenoemde aanbesteding politievoertuigen werd overschaduwd door – zoals de politie het zelf noemt – “vermeend niet integer handelen van een aantal betrokkenen”, ging de politie bij het gunnen van de lucratieve order uiterst voorzichtig te werk. Jaren geleden moesten zich namelijk zes (ex-)ambtenaren voor de rechter verantwoorden omdat zij zich door de auto-industrie in de watten zouden hebben laten leggen in ruil voor informatie over de omvangrijke inkooporders vanuit defensie en politie.

Eind augustus kwamen de eerste politie-Mercedessen aan in Enschede (Foto: Twitter/Bennie Visschedijk)
Eind augustus kwamen de eerste politie-Mercedessen aan in Enschede (Foto: Twitter/Bennie Visschedijk)
Fotograaf: Twitter/Bennie Visschedijk

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Enschede Politie Nieuws
Deel dit artikel: