nieuws

OM eist taakstraffen tegen acht Eagles-supporters

Het hek bij het stadion van Go Ahead Eagles
Het hek bij het stadion van Go Ahead Eagles © Bart Kieft / RTV Oost
Het Openbaar Ministerie eist taakstraffen van 140 uur waarvan 40 voorwaardelijk tegen acht supporters van Go Ahead Eagles. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging op station Zwolle vorig jaar september.
Vorig jaar liep het uit de hand toen supporters van Go Ahead Eagles na een wedstrijd tegen FC Emmen in Zwolle moesten overstappen. De politie vreesde vooraf voor een gewelddadig treffen tussen fans van PEC Zwolle en fans van Go Ahead. Daarom werden ME'ers gezet op de trappen naar het perron waar de fans aan zouden komen.
Het kwam tot een gewelddadige confrontatie tussen Eagles-fans en de ME. Supporters sloegen, schopten en scholden. De ME voerde charges uit om de supporters in de goede trein naar Deventer te krijgen. De fans vernielden vervolgens ramen in de trein en gooiden met een brandblusser. Door het geweld lag het treinverkeer in Zwolle enige tijd plat.
Van de supporters werden er 46 opgepakt. Aan de hand van beelden en verklaringen van ME'ers zijn aanklachten tegen acht van hen tot stand gekomen. Waarschijnlijk speelt mee dat zij herkenbaar op beeld stonden. De meeste andere supporters hadden capuchons, petjes en zonnebrillen op.

'Zelfverdediging'

Alle acht stonden vandaag voor de rechter. Volgens de verdachten wilden ze op station Zwolle de trappen gebruiken waar de ME op stond om naar een perron te gaan waar normaal gesproken overgestapt moet worden. Toen zou het zijn misgegaan. Het geweld zou puur uit zelfverdediging zijn gepleegd.
Het OM gelooft dat niet en zegt dat de supporters uit waren op het geweld.
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.