nieuws

Europarlementariër Schreijer bezorgd over dreiging Franse jacht op grutto

Grutto
Grutto © iStock / CreativeNature_nl
"Bezorgd en woest" is ze. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik vraagt actie van de Europese Commissie omdat in Frankrijk een heropening van de jacht op de beschermde grutto dreigt.
"Het is onbegrijpelijk dat Frankrijk het jachtverbod op de grutto slechts met één jaar heeft verlengd", aldus de CDA-politica en boerin uit Hengevelde. Volgens haar zou kan dat er op wijzen dat de jacht op de beschermde en bedreigde grutto wordt heropend na tien jaar moratorium.
"Er wordt regionaal al jacht gemaakt op de gevoelige wulpenpopulatie in Noord-Frankrijk. Dit gaat tegen EU-wetgeving en het beginsel van één Europa in!”

Europese steun voor weidevogelbeheer

Een heropening van de Franse jacht op beschermde vogelsoorten zou volgens het CDA inspanningen van boeren, wildbeheerders, agrarische natuurverenigingen, vogelbeschermers én Nederlandse overheden het herstel van de weidevogels teniet doen. "Terwijl provincies met vele miljoenen euro’s Europese steun hebben gewerkt aan weidevogelbeheer. Niet alleen in Nederland, ook in Vlaanderen en andere lidstaten.”
Provinciale Staten van Overijssel trok vorige week nog een miljoen euro extra uit voor goed weidevogelbeheer. 
De grutto en de wulp vallen onder artikel 4.2  van Vogelrichtlijn. Voor deze trekvogels moeten EU-landen speciale beschermingsmaatregelen nemen en beschermde gebieden aanwijzen. De beperkte verlenging door de Franse overheden van het jachtverbod op de grutto en beperkte bescherming van de wulp veroorzaken onrust in andere lidstaten in de Europese Unie, waaronder Nederland.

Franse jacht botst met doelstelling EU

Schreijer-Pierik is naast Europarlementariër eveneens secretaris-generaal van de Europese intergroep voor Biodiversiteit, Jacht en Platteland, de parlementaire vertegenwoordiging van miljoenen jagers, natuurparken en landgoederen. Volgens haar botst de Franse bejaging van beschermde vogelsoorten met de doelstellingen van Europese wildbeheerseenheden, natuurparken en landgoederen. 
Ze wil dat de Europese Commissie de Franse regering en regio’s aanpakt door een inbreukprocedure. "Dit land leest al te vaak andere kleinere EU-landen de les, maar schendt mogelijk nu reeds zelf de Europese wetgeving door de jacht op de wulp. Grootschalig afschot van de grutto zou het toppunt zijn en ernstige grensoverschrijdende effecten hebben."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.