nieuws

'Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie'

Marijke Groot uit Deventer worstelt al 3,5 jaar met een depressie en probeert ook een aantal keer uit het leven te stappen. Haar gevoelens en verhalen over deze periode verwoordt ze in gedichten en korte verhalen. Vandaag wordt haar boek gepresenteerd onder de titel 'Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie'.
Met de nodige zelfspot vertelt Marijke over hoe het met haar gaat. Heel open twittert ze dat ze opgesloten zit in een inrichting, omdat het niet zo goed gaat. Understatement; kort daarvoor heeft Marijke geprobeerd zelfmoord te plegen in Bussloo. Ze wordt gevonden en nu, vier weken later, staat Marijke vlak voor haar boekpresentatie.
In het boek staan gedichten, tweets en korte verhalen. Marijke hoopt dat via haar boek en openheid de onwetendheid over depressie minder wordt en dat mensen durven te praten en vragen te stellen over depressieve gevoelens.
Marijke draagt haar gedicht 'Griep' voor

Indringend

Het verhaal van Marijke is indringend en herkenbaar voor velen. Dat ze er zo open over is, doet ze bewust. 
"Er is nog zoveel onbegrip over psychische ziektes, ik wist er zelf vroeger ook weinig van af. Ik dacht ook, stel je niet aan, ga wat doen, ga lekker wandelen, het komt wel weer goed.. Nou dat komt het dus echt niet en het kan iedereen overkomen.."
Vaak twittert Marijke met zelfspot en scherpe humor over haar situatie, omdat dat bij haar past. "Ik schrijf niet alleen over alle uren die ik huilend in bed lig, de doodswens of de onmacht. Soms ook wel, dan plaats ik dat ook, al weet ik altijd heel goed wat ik wel en niet opschrijf. Maar ik deel ook grappige en mooie dingen die ik meemaak. Die openheid is soms ook eng, maar ik doe het wel." 

Taboe

Marijke merkte dat haar gedichten over haar depressie, haar verdriet, de onmacht en boosheid maar ook haar hoop door veel mensen werden gewaardeerd. "Ik kreeg berichten van mensen dat ze mijn gedichten aan hun psycholoog voorlegden met de woorden; zoals deze vrouw schrijft, zo voel ik mij. Dat doet toch wat met je en ik hoop met mijn teksten het taboe over depressief zijn te doorbreken."
De bundel met verhalen is vanaf zaterdag 17 november te koop bij boekhandel Praamstra en Alternote in Deventer, of via haar mail boekvanmarijke@gmail.com
Heeft u naar aanleiding van dit bericht behoefte om met iemand te praten, neem dan contact op met 113 zelfmoordpreventie of vraag hulp aan de huisarts.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.