nieuws

Eredivisie blijft uit achttien clubs bestaan, twee clubs gaan rechtstreeks degraderen

Eredivisie
Eredivisie © Pro Shots
De hoogste voetbalklasse in Nederland blijft uit achttien clubs bestaan. Het is de huidige eredivisieclubs niet gelukt een akkoord te bereiken over een inkrimping naar zestien teams. Dat zei Jacco Swart, voorzitter van de Eredivisie CV, na de Vergadering van Vennoten die ging over de 'Veranderagenda' van de eredivisie.
"Er is geen benodigde meerderheid. We gaan wel een set aan veranderingen doorvoeren", aldus Swart. Een van de uitgangspunten is dat voortaan twee clubs rechtstreeks uit de eredivisie degraderen en dat er dus ook twee clubs uit de eerste divisie direct promoveren. "Het uitgangspunt is dat de beste teams in de eredivisie spelen."

Heracles stemt tegen

Van de achttien clubs uit de eredivisie hebben alleen Heracles Almelo en FC Emmen tegen de plannen gestemd die de Eredivisie CV vanaf het seizoen 2020/2021 gaat invoeren. De andere zestien clubs gingen akkoord. Daarmee was de vereiste meerderheid van tweederde bereikt.
Swartwilde niet aangeven op welk punt Heracles en Emmen tegenstemden, maar het lijkt te gaan om de afspraken over kunstgras. Clubs die niet op kunstgras spelen, krijgen over twee seizoenen een bonus van maximaal 350.000 euro. Heracles en Emmen spelen beide op kunstgras.

Europese deelnemers later in bekertoernooi

Een andere wijziging is dat de eredivisieclubs die zich plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League of de Europa League, een ronde later beginnen in het nationale bekertoernooi. Door de Nederlandse topclubs een ronde vrijaf te geven, kunnen zij zich beter voorbereiden op de groepswedstrijden in de Europese competities in september, zo is de gedachte.
PSV en Ajax, die dit seizoen meedoen in het hoofdtoernooi van de Champions League, stroomden nu bij het nationale bekertoernooi in toen daarin nog 64 clubs actief waren. Over twee seizoenen wordt dat dus in de ronde waarin nog 32 clubs over zijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.