Eerste sensor geplaatst waarmee in Enschede grondwaterpeil gemeten kan worden

Verspreid over Enschede worden bij elf huizen sensoren geplaatst waarmee de hoogte van het grondwaterpeil kan worden gemeten. Bij de familie Van der Horst aan de Minister Idenburgstraat werd de eerste sensor in een gat neergelaten.

De overeenkomst tussen tussen de elf adressen is dat de bewoners te maken hebben met wateroverlast. "Maar waar de één te maken heeft met overlast na een stortbui, heeft een ander op hele andere momenten last van hoog water", zegt projectleider Maya van den Berg.

'Dat doen we samen'

"Door heel lokaal te meten ontstaat een nieuwe benadering van het probleem met grondwater. Niet één instantie of individu bepaalt of er een verband is tussen het grondwaterpeil en het water in de kelder, maar dat doen we samen", vervolgt ze.

Henk van der Horst is blij met de sensor in zijn tuin. "Het lost het probleem niet op, maar misschien helpt het uiteindelijk wel om iets aan het hoge grondwater te doen. Daar wil ik graag aan meewerken."

'Dagelijks 240 liter water wegpompen'

In de kelder staat op dit moment een laagje water. "In regenachtige tijden moet ik hier dagelijks 240 liter water wegpompen. Het komt door de muren, maar ook door de grond. Voordeel van de sensor is dat ik nu kan zien wanneer ik weer aan de bak moet hier", zegt hij lachend.

Enschede kampt al langer met een hoog grondwaterpeil. In veertien straten in Enschede-Noord wordt drainage aangelegd. Dat moet de overlast van het hoge grondwater tegengaan. Deze methode werkt niet overal.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Enschede grondwater Nieuws
Deel dit artikel: