Na proef in Zwolle wil politie stroomstootwapens voor alle eenheden

De politie wil alle eenheden in Nederland voorzien van stroomstootwapens. Dat zegt de Rotterdamse politiechef en dossierhouder Frank Paauw na een proef waar onder meer de politie Zwolle aan meedeed.

Landelijk gezien gaat het om ruim 17.000 agenten op straat die de komende vijf jaar getraind moeten worden om met het wapen te werken. Ook vindt de politie dat het verbod om het wapen in ggz-instellingen te gebruiken opnieuw besproken moet worden.

Elektrische schokken

Het wapen ziet eruit als een soort pistool. Als de agent schiet, komen er twee pennen uit die zijn verbonden aan dunne ijzerdraadjes. Als deze pennen het lichaam van iemand raken, komen daar elektrische schokken doorheen.

Een verdachte raakt korte tijd verlamd, waardoor de politie deze persoon gemakkelijker in de boeien kan slaan.

Pilot

Vier eenheden hebben als proef een jaar met het wapen gewerkt. De politie in Amersfoort, het team surveillancehonden in Rotterdam een ondersteuningsgroep in Noord-Nederland en dus de eenheid Zwolle. In totaal is het stroomstootwapen 343 keer het wapen gebruikt. In ruim de helft van de gevallen was alleen dreigen voldoende.

De Tweede Kamer en het ministerie van Justitie en Veiligheid moeten besluiten of het stroomstootwapen onderdeel wordt van de basisuitrusting van de agenten. Het wordt volgend jaar besproken, maar wanneer is nog niet duidelijk.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
stroomstootwapen Zwolle Nieuws
Deel dit artikel: