nieuws

Gedeputeerde wil afspraken over beschermen kennis en technologie bij handel met buitenland

Eddy van Hijum
Eddy van Hijum © RTV Oost
Kennis en technologie moeten beter worden beschermd in Oost-Nederland. Gedeputeerde Eddy van Hijum gaat daarom afspraken maken met investeringsmaatschappij Oost-NL om te voorkomen dat kennis en technologie weglekt bij handelsovereenkomsten met het buitenland.
Van Hijum zei al in september, na afloop van een een handelsmissie naar China, dat we minder naïef moeten zijn.  Volgens Van Hijum zijn de Chinezen uit te zijn op onze kennis en technologie, waardoor we onze concurrentiepositie verliezen.
De ChristenUnie wilde daarop weten welke maatregelen Van Hijum wil nemen. De Overijsselse gedeputeerde van economie komt nu met een antwoord.

Waarschuwing

China investeert in infrastructuur over de hele wereld, zodat het land beter bereikbaar wordt, legt Van Hijum in het antwoord uit. "Dat biedt mogelijkheden voor de handel, maar creëert ook meer economische afhankelijkheid van China. Daarnaast vergaart China actief nieuwe technologie en kennis om de eigen industrie te versterken. Onderzoekers van het Instituut Clingendael waarschuwen dat Nederland dit langetermijnbelang in gedachten moet houden in zijn commerciële relatie met China."
De zorgen van Van Hijum - en anderen - hoeven volgens de gedeputeerde geen belemmering te zijn voor handel met China. Een goede handelsrelatie kan prima samengaan met het bewaken van eigen kennis en technologie, aldus de gedeputeerde. "Wij zien geen aanleiding om het handelsverkeer met China als zodanig ter discussie te stellen of te verminderen.

Drie Chinese investeringsprojecten

In 2017 en 2018 zijn er drie Chinese investeringsprojecten geweest in Overijssel waarbij Oost NL betrokken is geweest. Dat zijn de overname van OPRA Turbines in Hengelo door Energas, de vestiging van Sinoma Blade en GVITech in Enschede. De grootste Chinese investering in Oost-Nederland is de overname van onderdelen van chipfabrikant NXP in 2015 en 2017. 
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.