nieuws

Verzekeraar park Gramsbergen betaalt schadevergoeding na letsel door eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen
Eikenprocessierupsen © RTV Oost
Een man uit Zuid-Holland heeft een schadevergoeding gekregen voor letsel door de eikenprocessierups, dat de man opliep tijdens zijn verblijf in vakantiepark 't Hooge Holt in Gramsbergen. De verzekeraar van het park heeft een vergoeding van 1.750 euro uitgekeerd. Het is de eerste keer dat een Nederlandse particulier of ondernemer erkent aansprakelijk te zijn voor letselschade door de rupsen.
Een letselschadebureau had eerder dit jaar met succes betoogd dat ook een parkeigenaar verantwoordelijk is voor een mogelijke insectenplaag op het terrein.

Jeuk en huiduitslag

De man uit Hendrik-Ido-Ambacht zat in juni regelmatig op een bankje bij het hertenkampje. Na een paar dagen kreeg hij last van ondraaglijke jeuk en huiduitslag. In de boom pal boven het bankje bleek een nest rupsen te zitten.
Hun brandharen dringen huid, ogen en luchtwegen binnen en veroorzaken irritaties, infecties en soms griepverschijnselen. De hond van de man verkeerde zelfs in levensgevaar volgens het slachtoffer. Hij startte een letselschadezaak tegen het recreatiepark.

'Een ramp'

"Wat een leuke vakantie zou moeten zijn in uw mooie park, werd door onachtzaamheid een ramp. Slapeloze nachten, onbeschrijfelijke jeuk aan beide armen, een explosie van ontstekingen", meldde de vakantieganger aan de leiding van het park.
De man stelde samen met letselschadebureau JBL&G het park aansprakelijk. In eerste instantie wilde de uitbater van het park niets weten van de klachten, maar na tussenkomst van het bureau zwichtte het park.
Het slachtoffer is tevreden met het resultaat: het park erkende aansprakelijkheid, er kwam veel publiciteit en verzekeraar Nationale Nederlanden keerde 1790 euro uit. Veertig euro is voor medische en andere kosten, de rest van het bedrag is smartengeld.

Principekwestie

"Het ging me echt niet om het geld, ik ben niet armlastig, ik had ook geen behoefte aan Amerikaanse toestanden en torenhoge claims", zegt de man. "Het was vooral een principekwestie: parken moeten niet zo laconiek met de gezondheid van bezoekers omspringen. Hiermee hebben we samen bijgedragen aan een stuk veiliger Nederland voor mens en dier."
"De arrogantie van de parkbeheerder is afgestraft, en ik weet zeker dat er in de toekomst geen nesten van de processierupsen meer aanwezig zullen zijn op ‘t Hooge Holt. En, nog belangrijker: elke parkbeheerder zal zijn terrein voortaan wel beter bewaken tegen deze overlast."
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.