nieuws

Kick Out Zwarte Piet en Theater voor Iedereen bereiden demonstratie in Zwolle voor

Actiegroepen Kick Out Zwarte Piet en Theater voor Iedereen zijn vandaag druk bezig om de demonstratie die ze morgen tegen Zwarte Piet in Zwolle willen houden, voor te bereiden.
In een loods op een bedrijventerrein worden spandoeken en banners met leuzen als 'Stop Blackface' en 'Zwarte Piet is racisme' gemaakt. 
Waar de actiegroepen mogen demonstreren, is nog steeds niet bekend. Ze vroegen de gemeente Zwolle om toestemming om op het Rodetorenplein te demonstreren, maar dat mocht niet van de burgemeester. Waar ze nu wel mogen staan, is nog niet bekend. 

'Het loopt allemaal vrij stroef'

Volgens de actiegroepen loopt het overleg met de gemeente niet bepaald soepel. "Het gaat allemaal vrij stroef", vindt Anne van Uum van Theater voor Iedereen en Kick Out Zwarte Piet.
"Ze zien ons als het probleem. Wij moeten op gesprek komen, we worden constant gebeld. Maar we willen een vreedzaam protest."

Spandoeken en banners

Wat de plannen zijn? Dat vertelt Storm Vogel, namens de actiegroepen. "We willen het doen met spandoeken, banners en door aanwezig en zichtbaar te zijn tijdens de intocht."
"We willen niks dat gaat over geweld. Daar zijn we expliciet op tegen", aldus Van Uum. 

'Lijkt alsof het geweld steeds groter wordt'

Van Uum en Vogel wilden eigenlijk ook vorig jaar een demonstratie organiseren, maar bliezen die af wegens de vele bedreigingen die ze kregen. Ook dit jaar zijn de reacties die ze krijgen weer erg heftig. 
"Het lijkt wel alsof het geweld steeds groter wordt", vertelt Van Uum. "De anonimiteit van Facebook en internet helpen daar ook niet aan mee."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.