F35 is waarschijnlijk niet voor 2020 klaar, gemeente Almelo gooit roet in het eten

In 2020 zou hij af moeten zijn: de F35. Maar de gemeente Almelo gooit door geldgebrek roet in het eten en geeft aan dat die streefdatum niet haalbaar is. Gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel lijkt daar niet van onder de indruk. Hij rekent op een bijdrage vanuit Almelo.

Al ruim drie jaar wordt er hard gewerkt om de fietssnelweg, die tussen Nijverdal en Enschede loopt, te realiseren. Maar het schiet niet echt op. Na drie jaar is er nog maar 21 van de 62 kilometer aangelegd. 

Almelo

Een knelpunt is Almelo. Al jaren kampt de gemeente met schulden waardoor er geen geld is voor de realisatie van de F35. "Het is niet dat we de F35 niet belangrijk vinden, maar we hebben er gewoon geen geld voor. Het geld dat we begroot hebben voor infrastructuur moeten we onder anderen inzetten voor het onderhoud van de wegen. We hebben als doelstelling de fietssnelweg in 2025 klaar te hebben" vertelt wethouder Arjan Maathuis. 

Politiek beraad

De fietsersbond Almelo is het hier niet mee eens en wil dat de gemeente alsnog geld vrijmaakt voor de F35. Dinsdag werd er op initiatief van de fietsersbond Almelo een politiek beraad gehouden. "Op dit moment stopt de fietssnelweg zomaar ergens in een woonwijk. Er staan geen borden die je de weg wijzen, dus als je de weg niet kent, weet je ook niet waar je naartoe moet", laat Anneke Souverein, voorzitter van de fietsersbond Almelo weten. 

In de raad is er wel steun voor de fietsersbond. Tijdens de laatste begrotingsvergadering werd een motie ingediend om te lobbyen voor meer geld bij de provincie. 

"Gemeente moet ook steentje bijdragen"

Toch denkt Bert Boerman, gedeputeerde van de provincie Overijssel, niet dat een lobby gaat helpen. "We financieren al tachtig procent van het project. Het is een samenwerking met de gemeente en wij verwachten van elke gemeente eigen inzet. Ook van Almelo."

Het gaat voor Almelo volgens Boerman om een relatief klein bedrag. "Het gaat om twintig procent op het totaal.  Als je dat uitsmeert over meerdere jaren lijkt mij het besluit voor de gemeenteraad niet zo ingewikkeld, maar ze hebben vooralsnog anders besloten."

Ook in het verkiezingsprogramma van Overijssel van RTV Oost kwam de fietssnelweg en Overijssel als fietsprovincie ruim aan de orde. Veel deelnemers pleiten in het onderzoek van de regionale omroep voor veilige fietsroutes zoals de F35.  

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.