Wierden in shock na arrestatie kleinzoon voor moord op zakenman Herman Smit

Wierden is in shock. Nadat vorige week vrijdag de gefortuneerd zakenman Herman Smit (71) dood in zijn woning werd gevonden, is exact een week later een aanhouding verricht. De politie wil niets kwijt over de identiteit van de verdachte, maar de hele dag wordt er nu al forensisch onderzoek uitgevoerd in de woning van Smits zoon. Volgens bronnen in Wierden zou het gaan om de kleinzoon, die in dit pand bij zijn ouders woont.

Het is een week geleden dat het ontzielde lichaam van Smit werd aangetroffen in zijn riante woonhuis aan de Zuid Esweg, aan de rand van het dorp. Nadat de Wierdenaar de avond tevoren een bezoekje had gebracht aan zijn stamkroeg café De Boer belde een medewerkster van de thuiszorg de volgende middag de politie toen het haar niet lukte met Smit in contact te komen. De gealarmeerde wijkagent ontdekte vervolgens het stoffelijk overschot.

Van de kleinzoon is bekend dat hij zich regelmatig met hangjongeren in het dorp ophoudt. Meestal met een brommer door het dorp rijdend. De jongeman reageerde volgens plaatsgenoten opvallend laconiek op het overlijden van zijn opa. Nog voordat de politie naar buiten bracht dat er een misdrijf in het spel was, deed hij ronduit schouderophalend. “Het zal wel een hartaanval zijn”, zo verklaarde hij tegenover zijn plaatsgenoten.

Ondernemer in ruste
Smit was ondernemer in ruste. Jarenlang stond hij aan het roer van Hewi Slangen, een bedrijf dat is gespecialiseerd in hydraulische slangen voor industriële toepassingen. Medio vorig jaar werd het verkocht aan Flowtech Fluidpower PLC. Het hoofdkantoor verhuisde daarop van Wierden naar Deventer.

Gebrouilleerd
Het is in Wierden een publiek geheim dat Smit en zijn zoon gebrouilleerd met elkaar waren. Voorheen waren ze regelmatig samen te vinden in café De Boer, maar nadat de zoon ongeveer drie jaar geleden het bedrijf overnam, bekoelde gaandeweg de relatie tussen de twee.

Zo waakten ze ervoor dat ze elkaar in hun stamkroeg tegen het lijf liepen. Wanneer junior voorbij reed en hij zag de auto van zijn vader staan, reed hij door. En in het ongelukkige geval dat ze elkaar onverhoopt toch in het etablissement troffen, zorgden ze er wel voor dat de biljarttafel zorgde voor enige afstand. Smit, die sinds 2011 weduwnaar was, had overigens nog wel een voortreffelijke relatie met zijn dochter.

Grote schok
De schok in Wierden is groot nu de politie al de hele dag in de weer is in een twee-onder-een-kapper aan De Kruizemunthof. Daar woont immers junior, samen met zijn echtgenote en hun 18-jarige zoon. Vrijdagochtend werden er twee auto’s in beslag genomen voor sporenonderzoek.

Het huis is afgeschermd met hekken, voorzien van zwart zeil. Zodat de politie ongehinderd z’n gang kan gaan en daarbij niet op de vingers wordt gekeken door nieuwsgierige omstanders. Forensisch experts doen binnen hun werk.

Rouwadvertentie
Na de moord plaatsten de zoon van het slachtoffer en zijn echtgenote, samen met hun kinderen, onder wie de kleinzoon die nu is aangehouden, een rouwadvertentie. Daarin verklaren ze dat ze “het niet kunnen bevatten” dat hun vader en opa “letterlijk uit het leven werd gerukt”. Deze rouwadvertentie hebben de zoon, zijn echtgenote en de kleinzoon pontificaal op hun Facebookpagina geplaatst, met daaronder tal van condoleances en steunbetuigingen van familieleden en vrienden die hen een hart onder de riem steken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
wierden Onder de Loep Regio Almelo 112 Nieuws
Deel dit artikel: