nieuws

Inval bij Satudarah-kopstukken ging gepaard met 'buitensporig veel geweld'

Bij de inval werden meerdere wapens gevonden
Bij de inval werden meerdere wapens gevonden © RTV Oost
De inval bij kopstukken van motorclub Satudarah vorig jaar mei aan de Enschedese Auskamplanden ging gepaard met buitensporig veel geweld. Dat zeggen hun advocaten. Bij de inval werden meerdere wapens gevonden.
De advocaten: "Volgens het Openbaar Ministerie was de inval bedoeld om informatie te vergaren over het naar binnen gooien van een granaat in hetzelfde huis in december van het jaar ervoor. Dat je dan op zoek gaat naar computers, camerabeelden of usb-sticks, prima. Maar waarom komt er dan een team van bijna veertig man naar binnen door eerst met een explosief de deur te openen?"
Volgens de advocaten waren er naast verschillende gespecialiseerde teams ook drie officieren van justitie aanwezig. "En dat allemaal om beelden in beslag te nemen? Nee hoor, wij vermoeden een dubbele agenda van het openbaar ministerie. Ze waren op zoek naar heel wat anders." De verdediging wil daar achter komen door verschillende agenten te horen. Ze hebben daartoe een verzoek ingediend. 

Geen doorsnee woning

Volgens het OM is er echter helemaal geen sprake van een andere reden. "De reden dat we fors hebben uitgepakt is, omdat we hier niet te maken hebben met een doorsnee woning. Er was een granaatinslag geweest, de bewoner wilde niet meewerken met het politieonderzoek en had aangegeven niet terug te deinzen voor maatregelen. Daarnaast was in tapgesprekken te horen dat er sprake was van 'een fucking oorlog'."
Met andere woorden, het OM had naar eigen zeggen voldoende reden om er vanuit te gaan dat er mogelijk wapens in het huis zouden liggen. Dat bleek ook het geval. Twee van de verdachten, waaronder Satudarah- oprichter Michel B., werden op het dak aangetroffen met pistolen. Ze droegen een kogelwerend vest. In een verborgen ruimte werd ook nog een wapen gevonden. In totaal zijn er 4 wapens in beslag genomen.

Angstig

De verdediging vroeg zich nog wel af hoe het OM het zich in het hoofd haalde om een explosief te gebruiken bij slachtoffers van een granaataanval. "Ze waren al zo angstig. En er hadden wel gewonden kunnen vallen."
Maar volgens het OM valt dat wel mee. "Het huis was net een fort met camera's, kogelwerend glas, beschermingsluiken en overal beeldschermen waar de camerabeelden konden worden bekeken. Weinig kans dat er iemand in de gang stond op het moment van de inval. Daarnaast zijn de échte slachtoffers in dit geval de buurtbewoners."
Het is nog niet duidelijk wanneer er een eindproces rondom de wapenvondst is. 
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.