Burgemeester Kampen over schrappen benoemde burgemeester: lost iets op wat geen probleem is

De benoemde burgemeester is uit de grondwet geschrapt. De procedure was ouderwets en niet democratisch genoeg, wat het idee. Maar in de praktijk gaat het al veel democratischer: een gemeenteraad of vertrouwenscommissie beslist er over. Burgemeester Koelewijn is toch geen voorstander van het schrappen van de benoemde burgemeester uit de grondwet. "Je lost iets op dat eigenlijk geen probleem is."

Koelewijn wijst op de waarden die een burgemeester moet hebben. "Uit onderzoek blijkt niet alleen dan veel mensen vinden dat de burgemeester gekozen moet worden, maar ze willen ook dat dat die onafhankelijk is, onpartijdig is, betrouwbaar is, zorgt dat er geen sprake is van vriendjespolitiek. Het liefst iemand die geen deel uitmaakt van een politieke partij." Dat zou met elkaar kunnen conflicteren, al weet Koelewijn ook wel dat ook een integere burgemeester gekozen kan worden.

Vertrouwen

Bang dat een burgemeester op basis van populariteit wordt gekozen is Koelewijn niet. "Ik zou dat prachtig vinden. Dat betekent dat de persoon veel vertrouwen heeft gekregen. Maar op het moment dat zo iemand burgemeester wordt, dan zal hij ook de zaken waarover hij beloftes heeft gedaan willen waarmaken. Daar is medewerking van wethouders en de raad voor nodig. Dat betekent dat je in een andere relatie tot je wethouders komt te staan."

Een gekozen burgemeester heeft een eigen mandaat van de kiezers. Net zoals de gemeenteraad, die ook gekozen wordt. "Dan moet bij conflicten worden gekeken naar wie aan het langste eind trekt. Terwijl de burgemeester nu juist verbindend en dienend optreedt."

Onderzoek

Hoe het proces er uiteindelijk uit komt te zien is nog afwachten. Koelewijn is blij dat daar nu onderzoek naar gedaan gaat worden. Hij is ook blij met de motie die is aangenomen, waarin staat welke waarden belangrijk zijn. "Het wordt nog een hele uitdaging, omdat dit waarden zijn die op dit moment goed geborgd zijn in de wet. Hoe ga je dat borgen als je de wet gaat veranderen?"

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Kampen burgemeester IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: