nieuws

Speciale coöperatie moet Haarle in 2050 volledig energieneutraal maken

Het Plaatselijk Belang in Haarle is ambitieus: het dorp moet in 2050 volledig energieneutraal zijn. Daarvoor zijn er plannen om een speciale coöperatie op te richten, zodat elke inwoner van het dorp een steentje kan bijdragen.
"Geen gaskacheltjes met rookpluimen, maar zonnepanelen op de daken." Het Plaatselijk Belang organiseert deze week dorpsavonden om de inwoners ervan te overtuigen dat Haarle zelf haar energie moet opwekken. 
"We moeten van het gas af, het energieverbruik neemt fors toe. Dit kan zo niet doorgaan", zegt Jet Mars van het Plaatselijk Belang. "We moeten iets gaan doen. We zien om ons heen veel initiatieven, daarom vinden wij dat Haarle ook wat moet doen."

'Opgewekt in Haarle'

Haarle moet zelf de handen uit de mouwen steken, zegt Mars. "In Haarle hebben we de gewoonte om dingen zelf te doen. In andere delen van het land zie je dat buitenlandse energiemaatschappijen grootschalig duurzame energie opwekken, als dat zo lucratief is dan denken wij 'dan kuw't zelf wa'."
"We moeten het dorp eerst duidelijk maken dat dit écht moet, dat we niet moeten wachten dat iemand anders dit voor ons gaat oplossen. Het is een enorm probleem en dat moeten we zelf oplossen." Het Plaatselijk Belang doet dit onder de noemer 'Opgewekt in Haarle'. 

Zware kluif

Om het dorp in 2050 volledig energie neutraal te krijgen, moet er hard gewerkt worden. In 2016 kwam zes procent van het totale Haarlese energiegebruik uit duurzame bronnen.
"Natuurlijk moet je beginnen met huizen isoleren en zonnepanelen op daken, maar je kunt uitrekenen dat je daar niet de hele energiebehoefte in Haarle de komende jaren daarmee kunt dekken", zegt Mars.
"Maar we hebben nog vele daken van schuren met asbest erop. Dus asbest eraf en zonnepanelen erop. Maar met alleen zonnepanelen komen we er niet, dus we moeten ook naar allen andere vormen van schone energie kijken", besluit Mars.
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.