Glanerbrug heeft dorst: waarom er ooit 34 kroegen in het dorp stonden

Volgens Google zijn er op dit moment vijf cafés in Glanerbrug. Dat is wel eens anders geweest; begin vorige eeuw stonden er maar liefst 34 kroegjes in Glanerbrug, dat toen vijfduizend inwoners telde. Dat komt neer op één café voor iedere 147 inwoners. "Het waren andere tijden", merkt Willie Meester nuchter op. Hij werkte mee aan een historisch boek over de cafés in het dorp.

Tussen 1900 en 1910 groeide Glanerbrug als kool. Terwijl de textielindustrie over de grens in Gronau opkwam, reisden werkzoekenden van heinde en ver af naar Glanerbrug. "Er kwamen vooral veel mensen uit de Kop van Overijssel", vertelt Willie.

Omdat het dorp zo snel groeide, deed de lokale jeneverstoker goede zaken. De vele arbeiders bleken na een dag ploeteren allemaal wel een paar cent over te hebben voor een borrel. De vraag naar drank groeide, Glanerbrug antwoordde.

Wat heet; cafés schoten als paddenstoelen uit de grond. Toch waren het niet de kroegen zoals we die vandaag kennen; "Het waren eerder huiskamercafés, zonder toog", legt Willie uit.

Mannen in de fabriek, vrouwen achter de bar

Terwijl de mannen overdag in de fabrieken werkten, bereidden de vrouwen zich voor op een avondje schenken. Het boek laat aan de hand van foto's zien waar de tientallen cafés in het dorp stonden. "Het is een soort wandeling door het oude Glanerbrug."

Nou vooruit, nog eentje dan! wordt vanavond gepresenteerd in Glanerbrug. In een café, uiteraard.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Glanerbrug Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: