Enschedese ex-verdachte in ‘kwartetmoord’ lijkt aan dood ontsnapt

De 26-jarige Enschedeër, die was aangehouden als eerste en enige verdachte in de Enschedese 'kwartetmoord', lijkt aan de dood ontsnapt. Slechts enkele minuten voordat de vier mannen werden doodgeschoten, bevond hij zich namelijk nog in de growshop. De man is maandagavond weer op vrije voeten gesteld omdat hij een sluitend alibi blijkt te hebben.

Dat laat zijn advocaat weten tegenover RTV Oost.


Enkele uren na de viervoudige moord werd de Enschedeër samen met een plaatsgenoot in Dordrecht aangehouden. Terwijl zijn maatje vrijwel meteen alweer op vrije voeten werd gesteld omdat hij niets met de zaak te maken had, werd de Enschedeër tot maandag vastgehouden.

Veelvuldig verhoord
Daarbij werd hij veelvuldig verhoord. Reden waarom de man werd opgepakt was dat hij rond het tijdstip van de moord op de plek des onheils was. Volgens zijn advocaat Hans Speijdel zelfs tot slechts enkele minuten voordat de fatale schoten werden gelost.


Verkeerde moment, verkeerde plaats

Daarbij lijkt de Enschedeër volgens zijn raadsman aan de dood ontsnapt. Zoals intussen is gebleken, waren vermoedelijk een of meerdere slachtoffers 'op het verkeerde moment op de verkeerde plaats'. Zo onthulde RTV Oost dat het 62-jarige slachtoffer uit Arnhem bij toeval in de growshop was om daar als leverancier slechts wat wat zakken mest af te leveren.

'Niet kunnen navertellen'

Volgens de advocaat lijkt het er dan ook op dat de dader of daders geen getuigen hebben willen achterlaten: "Het is nergens op gebaseerd, maar het is puur mijn persoonlijke inschatting dat het ging om de eigenaar van de growshop en dat de andere drie daarin zijn 'meegenomen'. Als mijn cliënt dus enkele minuten later in de growshop was geweest, is het niet onwaarschijnlijk dat hij dit niet had kunnen navertellen."

Kenteken genoteerd
De Enschedeër was kort voor de schietpartij nog in de growshop. Nadat hij was weggegaan, vielen de vier dodelijke slachtoffers. Toen kort nadat de stoffelijke overschotten waren ontdekt een busje kwam aanrijden en de bestuurder bij het zien van de vele agenten meteen doorreed, noteerde een getuige het kenteken. Dit busje werd diezelfde avond in de buurt van Dordrecht aangehouden met de Enschedeër achter het stuur.

Vervolgens had deze Enschedeër dus heel wat uit te leggen. "Zelf had mijn cliënt die middag echter met een personenwagen de growshop bezocht en dus niet met het busje", aldus advocaat Speijdel.

Sluitend alibi
Volgens raadsman Speijdel is intussen uit rechercheonderzoek gebleken dat zijn cliënt een sluitend alibi heeft: “Hij heeft kunnen verklaren waar hij zich op het moment van het misdrijf bevond. Dat is uitvoerig en met grote zorgvuldigheid gecheckt, waarop het rechercheteam tot de conclusie kwam dat mijn cliënt geen blaam treft.”

Justitie heeft intussen bevestigd dat de vrijgelaten Enschedeër inderdaad geen verdachte meer is in deze spraakmakende zaak. Op dit moment zitten er geen verdachten meer vast.

Opsporing Verzocht
Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt vanavond uitvoerig aandacht aan de viervoudige moord, die uniek is in de Twentse misdaadhistorie. In de uitzending wordt met name ingegaan op het exacte tijdstip van de moord in de hoop dat dit bruikbare tips oplevert.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: