Bijzonder gezicht: boot vol paarden terug naar de stal Wanneperveen

Het was een bijzonder gezicht afgelopen zaterdag op de Dwarsgracht bij Giethoorn. Twaalf Fjordenpaarden werden van hun graasgebied terug naar de stal in Wanneperveen vervoerd. Niet per vrachtwagen of trailer, maar per boot.

De paarden worden voor de winter naar de stal verplaatst. 

Ritueel

Het is inmiddels een jaarlijks terugkerend ritueel geworden voor Hengstenhouderij B. v.d. Berg. "We hebben op vier plaatsen jonge paarden lopen in gebieden die iets verder van de stal liggen", zegt eigenaar Bart van den Berg. "Onze paarden grazen onder andere op een eiland van Natuurmonumenten en daarom zijn we genoodzaakt ze per boot te vervoeren."

Van den Berg hoeft het niet alleen te doen, hij krijgt hulp van Natuurbeheer Smit en zij hebben er ervaring mee. "Vroeger waren dit gronden van melkveeboeren. De koeien die er toen op graasden, moesten ook per boot vervoerd worden. Het is dus niet uniek dat we dit nu zo doen."

Boot

De boot kan makkelijk vier ton aan paarden dragen. Alleen er moet wel rekening gehouden worden met de stand van het water. "De combinatie laag water en te veel paarden op de boot gaat niet goed. De boot zinkt niet, maar kan niet aan wal komen. Dat hebben we in het verleden wel eens gehad en toen moesten er wat paarden af."

De vaartocht duurt zo'n uur. Van den Berg geeft aan dat er nooit wat fout is gegaan op de boot. "De paarden zijn altijd erg rustig. Ze vinden het lekker om erop te staan. Het enige wat soms eng is, is het opstappen. Dan moeten we ze een duwtje geven, maar daarna gaat het dus prima." 

Aankomende zaterdag wordt de laatste lichting paarden opgehaald. 

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: