OM eist cel voor Zwolse lijfwacht No Surrender

Tegen de 51-jarige Ayhan B. uit Zwolle eiste justitie dinsdag tien maanden cel voor cocaïnehandel. De voormalig lijfwacht van ex-No Surrender-captain Henk Kuipers zou tussen februari en augustus 2016 hebben gedeald in Drenthe, Groningen en Duitsland.

B., die inmiddels in Emmen woont, ontkent dat hij handelde in drugs. Hij heeft inmiddels ook gebroken met de motorclub. De oud-inwoner van Zwolle stond terecht samen met een 52-jarige man uit Nieuw-Amsterdam, die ook lange tijd lid was van No Surrender. Tegen deze Albert B. werd vier jaar cel geëist. Hij handelde volgens het Openbaar Ministerie in 2016 samen met Ayhan B., maar dealde het jaar ervoor ook al in cocaïne, xtc en speed.

‘Hond uitlaten’
Ook de Nieuw-Amsterdammer ontkent dat hij handelde. Bracht hij volgens justitie meerdere keren drugs de grens over naar een plaats in de buurt van het Duitse Meppen, zelf zei hij dat hij daar kwam omdat hij de hond van een medeclublid moest uitlaten en een keer hennepolie heeft verkocht. Die dag werd hij door een arrestatieteam opgepakt met bijna 4.000 euro op zak. In de auto van de klant lag honderd gram coke.

De officier van justitie noemde Albert B.’s verklaringen ‘Indianenverhalen’. Dat gold ook voor Ayhan B.’s verklaring waarom de twee mannen in augustus 2016 twee leden van een Duitse motorclub ontmoetten in de stad Groningen. Volgens B. was dat omdat die club zich bij No Surrender wilden aansluiten. “Als Nomad mocht ik dat gesprek voeren en ik heb ze afgewezen”, aldus B. 

De officier stelt dat ze die dag drugs hebben geleverd aan de twee Duitsers. Toen die later die dag onderweg waren naar Duitsland werden ze opgepakt met honderd gram cocaïne in de auto. 

Maandenlang afgeluisterd
De politieonderzoeken naar de twee begonnen nadat het Team Criminele Inlichtingen (TCI) informatie binnen kreeg. Daarin werd onder meer gezegd dat Albert B. koerierswerk deed in opdracht van Ayhan B. 

Maandenlang zat er afluisterapparatuur in de auto’s van beide verdachten. Onder de auto van de Nieuw-Amsterdammer zat ook een peilbaken, zodat justitie hem kon volgen. Er werd ook een observatieteam ingezet, die de mannen eind augustus volgde naar Groningen. Albert B. zou bijna 11.000 euro hebben verdiend en moet die winst – als het aan de officier ligt – terugbetalen. 

Hoeveel Ayhan B. heeft verdiend, is niet duidelijk. De oud-inwoner van Zwolle praatte in de rechtszaal in Assen erg sarcastisch over het – volgens hem – magere bewijs. Hij zit sinds maart in voorarrest voor een andere strafzaak. B. wordt ervan verdacht als lijfwacht van Henk Kuipers mensen te hebben afgeperst. Die zaak wordt volgend jaar behandeld.

Over de drugszaak doet de rechtbank op 18 december uitspraak.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle No Surrender Nieuws
Deel dit artikel: