Politie is na 'kwartetmoord' Enschede bang voor wraakacties

De politie is bang dat alle speculaties rond de spraakmakende Enschedese 'kwartetmoord' leiden tot wraakacties en daarmee eventuele nieuwe slachtoffers. In het tv-programma Opsporing Verzocht werd daarom dinsdagavond met klem verzocht om vooral geen namen te noemen over wie achter de viervoudige liquidatie schuil zou gaan, maar contact op te nemen met de politie. "Anders kan dit ongewild nieuwe slachtoffers opleveren", aldus Chantal Westerhoff, woordvoerster van het rechercheteam.

In de zogenoemde 'kwartetmoord' werden in een growshop in de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede vier mannen op klaarlichte dag doodgeschoten. De politie werkt intussen met meer dan 80 mensen aan de zaak. Daarmee is het een van de grootste politieonderzoeken in de regio Twente sinds de vuurwerkramp.

 

Foto's vrijgegeven
Opvallend is dat de politie foto's heeft vrijgegeven van alle vier slachtoffers. Dit in de hoop dat zich nieuwe getuigen melden en het misdrijf zo snel mogelijk kan worden opgelost.

 

'Niet speculeren'

In Opsporing Verzocht verklaarde zegsvrouw Westerhoff dat momenteel de wildste verhalen de ronde over wie verantwoordelijk zou zijn voor het spraakmakende misdrijf. Juist vanwege het extreem gewelddadige karakter van de viervoudige moord is de politie bang voor verdere escalatie van deze onderwereldruzie. Westerhoff deed dan ook de nadrukkelijke oproep om vooral niet te gaan speculeren.

 

Profielschets slachtoffers
In het tv-programma werd een profielschets gegeven van de vier slachtoffers, met hun volledige namen en foto. Er zijn vijf tips binnengekomen bij de politie. Over de inhoud van de tips zegt de politie niks.

 

Compagnons
Eigenaar van de growshop, waar de 'kwartetmoord' plaatshad, was de 43-jarige Tuan Nguyen. Hij had de zaak sinds april dit jaar overgenomen van Artur Sargsyan (34) uit Hengelo. Beide mannen werden 20 juni dit jaar aangehouden bij een inval in de growshop. Daarbij werd 17 kilo gedroogde henneptoppen in beslag genomen. Beide mannen werden weer op vrije voeten gesteld in afwachting van de rechtszaak.

 

Restauranthouder
Het derde slachtoffer is Maijkel Akfidan. Hij was eigenaar van Mexicaans restaurant Caballeros en Sargsyan kwam regelmatig bij hem eten. De twee hadden eerder die dag 's ochtends samen een groothandel in Amsterdam bezocht. Dinsdagavond, op de dag dat Akfidan 28 jaar zou zijn geworden, is er een stille tocht voor hem gehouden in Hengelo.

 

Mestleverancier
Het vierde slachtoffer is de 62-jarige Max Klaassen uit Arnhem, handelaar in plantenvoeding. Zoals RTV Oost eerder berichtte, was hij die dag in de growshop om wat zakken mest af te leveren.

 

Opvallend detail is dat in eerste instantie de stoffelijke overschotten van Nguyen en Sargsyan werden gevonden. Pas in een later stadium vonden de rechercheurs de lichamen van Akfidan en Klaassen, die bij elkaar werden aangetroffen. De politie onderzoekt daarom of er een eventueel verband bestaat tussen de Hengelose restauranthouder en de Arnhemse mesthandelaar.

 

De politie heeft intussen van omwonenden te horen gekregen dat er die dinsdag erg veel mensen een bezoek hadden gebracht aan de growshop. Het rechercheteam wil graag met deze mensen in contact komen. Daarom werd in het tv-programma aan omwonenden de uitdrukkelijke oproep gedaan om eventuele foto’s en filmpjes in te leveren.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: