Zie hier de droogte in Overijssel in beeld

Overijssel kampt met droogte en met watertekort. Zoals we weten heeft elk nadeel zijn voordeel. In dit geval is het voordeel dat droogte zich goed laat fotograferen. Dus vroeg RTV Oost haar volgers om foto's op te sturen. In deze longread zie je het resultaat van die oproep. Het voorlopige resultaat eigenlijk, want wie wil, kan zijn foto's blijven sturen naar foto@rtvoost.nl
Bergvennen bij Lattrop (Foto: Kay Schutte)
Bergvennen bij Lattrop (Foto: Kay Schutte)

De droogte in Overijssel in beeld. Klik op bovenstaande foto om te zien welke gevolgen de droogte heeft voor de natuur in Overijssel

Zorgen bij waterschap

Het waterschap Vechtstromen maakt zich grote zorgen over de aanhoudende droogte. Het grondwaterpeil in vooral Twente is lager dan ooit. We komen een halve meter tot een meter water tekort. Er moet echt heel veel regen vallen wil het peil zich herstellen. Als er de komende weken niet voldoende neerslag valt, dan hebben we in het voorjaar direct een probleem.

Waterschap blijft water aanvoeren

Door de lage waterstanden en de stevige oostenwind staat de wateraanvoer uit het IJsselmeer voor Drenthe, het Vechtdal en West Twente onder druk. Ook aanvoer uit het Twentekanaal is door de lage stand van de IJssel maar beperkt mogelijk. Het waterschap Vechtstromen voert op dit moment water aan uit de Vecht om het waterpeil in Zuidoost Drenthe op niveau te houden. Een unieke situatie die in de herfst nog nooit eerder is voorgekomen.

Oostenwind is een probleem

Het is herfst. Toch voert Vechtstromen in Zuidoost Drenthe, Vechtdal en Twente (42 procent van het werkgebied) via gemalen en stuwen nog altijd water aan vanuit het IJsselmeer en het Twentekanaal. De wateraanvoer staat nu onder druk. Door de stevige oostenwind wordt het water in het IJsselmeer naar het westen geduwd. Hierdoor ontstaat de unieke situatie dat het IJsselmeer juist water gaat 'wegtrekken' uit het gebied. Om dit tegen te gaan heeft Rijkswaterstaat de Meppelerdiepsluis bij Zwartsluis gesloten.

Het waterschap voert ook water aan vanuit het Twentekanaal. Door de lage stand van de IJssel is dat op dit moment slechts beperkt mogelijk. "In Zuidoost Drenthe voeren we extra water aan uit de Vecht via het Stieltjeskanaal naar de Verlengde Hoogeveense Vaart", schrijft het waterschap op haar website. "We zijn in voortdurend in overleg met ons buurwaterschap Drents Overijsselse Delta en andere partners, maar we kunnen niet inschatten hoe lang de geschetste situatie zal duren. Wij monitoren ondertussen de waterstanden in ons gebied en houden de situatie nauwlettend in de gaten."

Blijf foto's insturen

Ondertussen kun jij je foto's van de droogte blijven insturen. Dat kan door een mail te sturen naar foto@rtvoost. Wij voegen jouw foto dan toe aan onze longread.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
droogte waterschap landgoed Nieuws
Deel dit artikel: