Negen Overijsselse gemeenten voeren campagne voor veilig carbidschieten

Negen gemeenten in Overijssel beginnen volgende maand een campagne om het aantal carbidslachtoffers terug te brengen. Behalve Zwolle gaat het vooral om plattelandsgemeenten. Deventer en Kampen doen niet mee. Ook de Veiligheidsregio Twente heeft besloten zich niet aan te sluiten bij de campagne.

RTV Oost berichtte eerder al dat de campagne ‘Wie is de Bock?’ – ontwikkeld door het Brandwondencentrum Groningen – dit jaar voor het eerst ook in Overijssel wordt overgenomen.

De Veiligheidsregio IJsselland heeft nu de namen bekendgemaakt van de negen gemeenten uit het gebied van de Veiligheidsregio die meedoen aan de campagne.

Het gaat om Dalfsen, Hardenberg, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.

Startschot
Medio december valt het startschot voor de campagne, waarbij meerdere burgemeesters van de partij zullen zijn. “De locatie waar dat gaat gebeuren, maken we nog bekend”, aldus woordvoerster Laura Burgman van de Veiligheidsregio IJsselland.


Knallen met ballen
In de preventiecampagne draait het er vooral om de schutters op veilige wijze te laten knallen met carbid. Daarbij is het de bedoeling ze zover te krijgen dat ze de traditionele melkbusdeksels vervangen door voetballen.

Dit omdat bij het inslaan van de ijzeren deksels in de melkbussen vuur vonken kunnen ontstaan, waardoor het carbid vroegtijdig kan exploderen.

Een regelrechte hit op internet was de video over een carbid-incident met goede afloop in Glanerbrug. De tekst gaat onder de video verder

Bewust Oplettende Carbid Knaller: Bock
Motto van de campagne is ‘Een echte Bock heeft ballen’. Bock staat in dit geval voor Bewust Oplettende Carbid Knaller.

Stijging aantal carbidgewonden

De reden dat de preventiecampagne drie jaar geleden werd gelanceerd, was dat er plotseling een forse stijging was van het aantal carbidgewonden. Waren dat voorgaande jaarwisselingen telkens twee tot drie gewonden, tijdens de editie 2014-2015 waren dat er tien.

Nadat de campagne werd ingevoerd, daalde het aantal gewonden weer naar vier (2015-2016) en drie (2016-2017), waarna er vorig jaar ineens weer negen gewonden vielen te betreuren.

Gewonden uit Overijssel
Omdat vijf van deze slachtoffers uit Overijssel kwamen, werden de twee Overijsselse Veiligheidsregio’s benaderd. Nadat Raalte vorig jaar nog op eigen initiatief had meegedaan aan de Bock-campagne, sluiten negen gemeenten zich hierbij aan.

Vooral in Kampen wordt rond de jaarwisseling volop geknald met carbid, maar de gemeente doet niet mee met de campagne. Kampen heeft net als vorig jaar de regels rond het schieten met carbid fors aangescherpt.

"We kennen de campagne en vinden het ook een mooie campagne", aldus woordvoerster Esther Wagteveld. "Maar het sluit niet aan bij de gewoonte zoals we die in Kampen kennen. Daarbij wordt namelijk geschoten met melkdeksels, al zitten die vastgebonden aan een stuk touw. In onze verscherpte regelgeving hebben we veiligheid hoog in het vaandel."

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.