SP wil dat Twentse gemeentes samen optrekken bij asbestsanering

De kosten voor het verwijderen van asbest lopen zo hoop op, dat het voor particulieren erg kostbaar wordt om hun daken asbestvrij te maken. De SP afdeling Hengelo pleit voor een regeling, waarbij niet de markt, maar de overheid de regie neemt en zelf een bedrijf opricht dat tegen kostprijs de daken saneert. De Twentse gemeentes zouden daarin samen moeten werken.

De landelijke overheid stelt dat alle asbest die aan de buitenlucht is blootgesteld, voor 2024 moet zijn gesaneerd. Een dak dat kleiner is dan vijfendertig vierkante meter mag door de eigenaar zelf worden verwijderd. Voor grotere daken moeten gespecialiseerde bedrijven worden ingehuurd. Nu de tijd dringt, lopen de prijzen behoorlijk op.

Mannen met witte pakken

Hengeloër Wim Sterken bouwde in 1972 een mooie schuur achter zijn huis in Tuindorp. Er kwam zeventig vierkante meter asbest golfplaten op te liggen. "Ze moeten weg. Ik heb al gezegd, dan doe ik het in twee keer, dan kan ik ze zelf verwijderen. Maar dat mocht niet. Nu moeten die mannen met witte pakken komen." Het kost hem minstens 7.000 euro. Hij krijgt 4,50 euro subsidie per vierkante meter.

"Bizar dat die grens wordt gesteld"

Gemeenteraadslid Hugo Koetsveld verbaast zich over de regeling: "Ik vind het nogal bizar dat die grens wordt gesteld. Onder die vijfendertig vierkante meter is het kennelijk veilig, daarboven moet een gespecialiseerd bedrijf het doen. Terwijl we weten dat het om gevaarlijk materiaal gaat." 

"Laat Eternit betalen"

Wim Sterken ziet graag dat de overheid ten minste de kosten van de sanering voor haar rekening neemt. Koetsveld is het daarmee eens, maar wil nog een stap verder gaan: "Laat Eternit de kosten van sanering betalen. Zij hebben willens en wetens de asbest verkocht, terwijl ze wisten van de gevaren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
hengelo asbest Asbestsanering Eternit Nieuws
Deel dit artikel: