Maritiem archeoloog: 'De IJsselkogge is de grootste kogge ooit opgegraven'

'De IJsselkogge is de grootste kogge die ooit opgegraven is.' Het is één van de conclusies die maritiem archeoloog Wouter Waldus trekt in zijn boek. Maar het boek is vooral een uitvoerige beschrijving van het gehele project van de ontdekking en opgraving van het middeleeuwse schip uit de IJssel bij Kampen.

Waldus is erg tevreden over het boek, dat hij samen schreef met diverse specialisten. Op zijn kantoor wordt het de grindtegel genoemd, omdat het zo groot en zwaar is. Voor hem komt het project nu ten einde. "Ik ben erg blij dat het af is. Ik heb enorm genoten van dit project. Zo'n schip opgraven is denk ik wel het mooiste wat je kan doen als maritiem archeoloog."

Dank

Als dank voor alle hulp die hij kreeg van de Koggewerf overhandigde de Waldus niet alleen een exemplaar van het boek, maar ook een grote foto van het lichten van het schip uit de IJssel in 2016.

Koggewerf

"Bij de Koggewerf hebben ze al die tijd enorm veel geholpen. Niet alleen omdat we hier altijd terecht konden met vragen. Ik heb ook geleerd van het varen met de replica van de Kamper Kogge. Maar ook gewoon omdat het fijne mensen zijn", zegt Waldus.

Bij de werf zijn ze inmiddels druk bezig om een houten schaalmodel van IJsselkogge te maken. Het stemt Waldus tevreden: "Hier hebben we het voor gedaan". Zijn team heeft veel tijd gestoken in de reconstructie van het schip. "Dat is alleen in een digitaal 3D model. Hier doen ze het met hout."

Replica

Op de werf wordt al stiekem gesproken over een groter model. Een replica op ware grote. Waldus weet niet of dat er ooit van gaat komen: "De IJsselkogge is echt fors stuk groter dan de huidige kogge. Dus de vraag is of dat wel kan. Maar wie weet." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: