nieuws

Celstraffen voor overvallers oud-ijzerhandelaren en 'hun' politiemol

De overvallers op beeld in Raalte
De overvallers op beeld in Raalte © Politie
Celstraffen van zes en vier jaar voor de overvallers van oud-ijzerhandelaren. De politiemol moet zes maanden de gevangenis in. Bij de rechtbank in Zwolle is donderdagmiddag uitspraak gedaan in de geruchtmakende zaak die handelaren in oud-ijzer en auto's maandenlang in zijn greep hield. 
De twee mannen uit Zutphen hebben in 2016 en 2017 een serie gewelddadige overvallen gepleegd op oud ijzer- en autohandelaren in Wierden en Raalte. De politiemol, een bekende van één van de overvallers, gaf hen informatie uit de politiesystemen. Tegen de overvallers was door het OM vijf en acht jaar celstraf geëist, tegen de politiemol twee jaar. 

Wierden

Op 24 oktober 2016 is een autohandelaar uit Wierden doelwit. Hij wil hij 's ochtends naar zijn werk, maar wordt overmeesterd door twee overvallers. Die schieten de autohandelaar daarbij in zijn onderrug. 
Tekst gaat verder onder de video
Persrechter Van Vuure over het vonnis van de overvallers

Raalte

Begin 2017 slaat een groep mannen met mokers de ruiten in van een woning in Raalte. Ze denken dat er 100.000 euro in de woning te vinden is, maar ze vinden er niets. De bewoonster van het huis wordt zwaar mishandeld. Het was voor de bewoonster de tweede gewelddadige overval in anderhalf jaar tijd. 

Almelo

Op 11 oktober 2016 wordt in Almelo een oudere man in zijn seniorenwoning overvallen. Eén van de overvallers doet zich voor als pizzakoerier. Als de bewoner de deur opent, stormen twee mannen naar binnen. Ze zijn op zoek naar geld, maar meer dan een beetje geld in de portemonnee van de man vinden ze niet. Ze mishandelen de bewoner, binden hem vast met tie-wraps en gaan er dan vandoor. 
Ook voor de overval in Almelo kwamen de mannen uit Zutphen in beeld, maar volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs om de mannen daarvoor verantwoordelijk te houden. 
De politie kwam de overvallers onder meer op het spoor door DNA dat op een stuk van een bivakmuts zat. De autohandelaar uit Wierden scheurde dat bij één van de overvallers af. 

Politiemol

In het onderzoek bleek ook dat de overvallers vanuit de politie van informatie werden voorzien. Politieman Jesper D, bevriend met één van de overvallers, zou meer dan 150 keer in de politiesystemen hebben gekeken om zaken voor zijn vriend op te zoeken. Een doodzonde binnen de politie. Hij zocht ook informatie over plofkraken, georganiseerde misdaad en verschillende nummerborden. Volgens het OM zou hij in ruil voor de informatie grote sommen geld hebben ontvangen, maar dat ontkent hij. 
De rechtbank heeft voor die ambtelijke omkoping ook geen bewijzen gezien. Wel heeft hij volgens de rechtbank in 3,5 jaar tijd zeker 47 keer het ambtsgeheim geschonden. Daarvoor legt de rechtbank een gevangenisstraf van zes maanden op. 
Persrechter Van Vuure over het vonnis van de politiemol
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.