nieuws

CDA Overijssel: "Landelijk wolvenprotocol moet worden aangepast"

CDA Overijssel: "Landelijke wolvenprotocol moet worden aangepast"
CDA Overijssel: "Landelijke wolvenprotocol moet worden aangepast" © Pixabay\ wildfaces
Schapenhouders in Overijssel zijn straks miljoenen euro's kwijt aan preventieve maatregelen om schade van de wolf te voorkomen. CDA-Statenlid Jeroen Piksen maakt zich grote zorgen en wil dat het landelijke wolvenprotocol wordt aangepast.
In het wolvenprotocol ligt vast welke maatregelen boeren moeten nemen om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding wanneer het vee wordt aangevallen door een wolf. Een voorlopige versie van het wolvenprotocol is nu klaar.
Het CDA is nog niet erg enthousiast over deze versie. "Als we het wolvenprotocol volgen dan moeten boeren in Overijssel duizenden weilanden afrasteren. Een weiland van 200 vierkante meter kost gauw 2.500 euro. Dan praten we provinciebreed al gauw over miljoenen", aldus Piksen.
Piksen vindt het vooral kwalijk dat nog onduidelijk is welke preventieve maatregelen boeren precies moeten nemen. "Gaat het om een stukje prikkeldraad of gaat het om vijf lagen prikkeldraad en alles wat daarbij hoort? En welke subsidie krijgt hij daarvoor? Want wanneer een boer honderd euro subsidie krijgt, terwijl hij zelf 2.500 euro kwijt is dan wordt hij ook niet blij."
Gedeputeerde Hester Maij liet vandaag weten de kritiek mee te nemen in het vervolg overleg met andere provincies over de definitieve versie van het wolvenprotocol. Ze wil er vooral voor zorgen dat het helder wordt welke boeren welke maatregelen moeten nemen tegen de wolf. Wel benadrukt ze dat het de verantwoordelijkheid blijft van boeren of ze de maatregelen nemen.
RTV Oost heeft een podcast over de terugkeer van de wolf. De podcast is hier te beluisteren
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.