nieuws

's-Heerenbroek wil af van hoogspanningslijnen: "Lopen maar tien meter boven huis"

Een groot deel van de inwoners van het gehucht 's-Heerenbroek in de gemeente Kampen wil af van de hoogspanningskabels die boven het dorp lopen. De leidingen lopen er vlak boven een tiental huizen.
Simone Ebbers is één van de inwoners. Ze benadrukt dat de elektriciteitskabels alleen bij haar dorp bovengronds lopen. "Aan beide kanten buiten het dorp gaat het al onder de grond: richting de nieuwbouwwijk van Zwolle, Stadshagen, en richting de nieuwbouwwijk van Kampen, de Reeve. Het gaat dus om een klein traject."
Toch zit 'verkabeling' (het ondergronds brengen van de leidingen) er niet in op korte termijn. Het dorp is te klein voor subsidie vanuit de Rijksoverheid, erkent ook Ebbers. "We zijn een klein lintdorp met vijfhonderd inwoners. De leidingen lopen boven zo'n tien huizen. De verkabelingsregeling geldt alleen voor trajecten waar meer dan een kilometer bewoning onder ligt. Dat geldt hier niet."

Leukemie

En dat steekt bij Ebbers. Want zij en andere inwoners vrezen voor de effecten van de elektriciteitskabels op hun gezondheid. "Het elektromagnetische veld is zodanig dat het gezondheidsrisico veel groter is dan op andere plekken. Mensen die daar langdurig aan worden blootgesteld hebben groter risico op allerlei ziektes."
Voor de meeste ziekten is overigens niet aangetoond dat het risico erop wordt verhoogd door hoogspanningsleidingen. Alleen bij kinderleukemie komen uit onderzoek aanwijzingen naar voren dat kinderen die bij bovengrondse hoogspanningslijnen wonen meer kans hebben de ziekte te krijgen.
In ieder geval is er voor Simone Ebbers genoeg reden om te pleiten voor het weghalen van de bovengrondse leidingen. Ze krijgt steun van de Statenfractie van de ChristenUnie. Die partij en Ebbers willen dat de provincie een aanvraag doet om het gebied toch te laten verkabelen. Ebbers: "Ik verwacht dat de provincie zijn verantwoordelijkheid neemt en zich als een betrouwbaar orgaan laat zien."
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.