Afscheid burgemeester Noten van Dalfsen: 'Met een beetje weemoed maar het is goed zo'

Na acht jaar doet Han Noten de deur van het gemeentehuis in Dalfsen achter zich dicht. Nou ja, bijna dan, want hij is van plan om dit weekend pas echt zijn bureau leeg te maken. "Als ze dan maandag komen ben ik ineens weg. Eerder opruimen kan ook niet trouwens, maar het is wel een beetje raar." Vanmiddag werd Noten bij zijn afscheid benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

De burgemeester kijkt terug op een paar mooie jaren. Soms moesten risico's worden genomen om projecten te realiseren, maar hij zegt nog steeds: "Je moet springen, soms zelfs met een aanloop. Een sloot neem je ook niet in stapjes, dan word je nat." Denk dan aan het Waterfront in Dalfsen, het nieuwe gemeentehuis en De Spil in Nieuwleusen.

Verdriet

Wat de burgemeester eigenlijk niet had verwacht is dat hij in zijn werk zo vaak met persoonlijk verdriet zou worden geconfronteerd. "Achter de voordeur is soms zoveel leed, mensen die elkaar verdriet doen, zaken die spelen in een gezin die soms zo schrijnend zijn dat kinderen en hun ouders wanhopig zijn. Dat raakt mij wel."

Kleine ergernissen

Een beetje lachend zegt Han Noten dat er ook mensen zijn die soms zomaar wat roepen of burenruzies die enorm uit de hand lopen. "Dan denk ik wel eens: waar gaat het over? Dan kom ik thuis en loop ik vloekend en tierend door de keuken te roepen dat mensen zo stom kunnen doen en zich druk maken om dingen waarvan ik denk: waarom? Maar gek genoeg krijg ik daar ook energie van, om die ergernissen te helpen op te lossen."

Noten wordt voorzitter van Ambulancezorg Nederland. Voor hij burgemeester werd was hij voorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer en voorzitter van de branchevereniging voor thuiszorg, ActiZ. Ook had hij functies bij de vakbond FNV, Achmea en de Nederlandse Spoorwegen.

Han Noten was misschien als bestuurder wel te groot voor die kleine ergernissen, maar zelf ziet hij dat absoluut niet zo.

"Een gewetensvraag, maar nee. Ik heb er echt van genoten en ik laat Dalfsen in goede gezondheid achter voor de nieuwe burgemeester. Ik kijk terug op een mooie tijd en dat besef brengt wel wat weemoed met zich mee. Voor nu ben ik vooral opgewonden over de nieuwe dingen die op mijn pad komen." 

Toekomst

"We zijn er nog niet. De leefbaarheid in de dorpen en kleine kernen staat onder druk en is een belangrijk punt. Er liggen ook een paar grote verkeersvraagstukken en uiteraard de duurzaamheid. Ik hoop dat Dalfsen daarin voorop blijft lopen, maar ook hiervoor geldt: neem de stap. Wachten op de perfecte oplossing helpt niet, want die komt er niet. Er is nog veel te doen, maar ik kijk met een gerust hart - op afstand - toe."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Vechtdal dalfsen Han Noten Nieuws
Deel dit artikel: