Zwolle zoekt met Deventer naar financiering om wijken van het aardgas te halen

De gemeente Zwolle wil met Apeldoorn, Deventer en Zutphen zoeken naar slimme financieringsmogelijkheden om 40.000 huizen in vier wijken van het aardgas te kunnen halen. Samen verkennen de gemeentes in het project Transform met het Rijk, provincies en investeringsbanken de mogelijkheden om geldstromen zo te combineren dat de energietransitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar wordt.

Berkum is de eerste wijk in Zwolle die energieneutraal wil worden. Daarvoor is een andere warmtebron dan aardgas nodig. Deze maatregelen wil de gemeente Zwolle betaalbaar houden voor iedereen door op zoek te gaan naar geldstromen en subsidieregelingen aan elkaar te koppen. 

Wethouder Monique Schuttenbeld: "We bekijken bijvoorbeeld met het Rijk hoe je subsidieregelingen makkelijker en toegankelijker kunt maken en of er belemmeringen zijn in wetten en regels die je weg kunt nemen."

Schaalvoordeel

Door de aanpak voor de vier wijken, in iedere gemeente één, te bundelen hoopt Zwolle op schaalvoordeel. "Dan heb je het over 40.000 huizen tegelijk en dan wordt het voor financiers, leveranciers en marktpartijen interessanter om een aantrekkelijk aanbod te doen."

In Deventer gaat het om de wijk Zandweerd.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Deventer Nieuws
Deel dit artikel: