Omwonenden Circulus-Berkel Deventer zetten vraagtekens bij heiwerkzaamheden nieuwbouw

Omwonenden van Circulus-Berkel in Deventer verbazen zich over de heiwerkzaamheden die de afgelopen week plaats hadden op het terrein van de afvalverwerker. Circulus-Berkel bouwt nieuwe kantoren en een recycleplein.

De kantoren en het recycleplein komen te staan op de oude vuilstortplaats aan de Westfalenstraat in Deventer. Van die locatie is bekend dat de bodem er flink is vervuild.

Vorige week hoorden omwonenden plotseling het geluid van een heimachine die palen voor de fundering de grond instampte. Tot verbazing van  omwonenden. Zij zeggen dat, vanwege de bodemverontreiniging, al in 2006 is afgesproken dat er niet zou worden geheid.

Nieuw onderzoek

De gemeente Deventer beaamt dat twaalf jaar geleden inderdaad is besloten dat, gezien de aanwezige verontreiniging, heien geen goede manier zou zijn. Het zou verstandiger zijn om de palen de grond in te boren. "Nu we zover zijn dat er feitelijk gebouwd kan worden, hebben we nieuw bodemonderzoek gedaan", vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Uit dat onderzoek bleek dat heien, onder bepaalde voorschriften, kan."

De afgelopen twaalf jaar zijn de heitechnieken verbeterd. Bovendien is het laatste bodemonderzoek nauwkeuriger uitgevoerd dan het onderzoek twaalf jaar geleden. Het plan om te heien is ook voorgelegd aan de Omgevingsdienst IJsselland. De dienst concludeerde dat heien geen gevaar zou opleveren voor de omgeving en de werknemers. "Door de wijze waarop is gewerkt, kon de verontreiniging ook niet naar boven komen", meldt de woordvoerder.

"Volgens de voorschriften"

Een woordvoerder van Circulus-Berkel zegt dat het bedrijf "keurig volgens de voorschriften van de gemeente Deventer handelt. Wij hebben ons daar naar gevoegd."

Niet alle omwonenden zijn er gerust op. Zij laten zich vanavond bijpraten op een bijeenkomt bij Ciculus-Berkel. "De palen zitten in de grond en nu worden we bijgepraat", reageert een omwonende kritisch.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
vuilstort Circulus Berkel Deventer Nieuws
Deel dit artikel: