nieuws

Verlening natuurvergunningen hervat, maar Raad van State blijft onzekere factor

Boeren en andere bedrijven die willen uitbreiden in de buurt van kwetsbare natuurgebieden kunnen weer een vergunning krijgen. De provincie had de vergunningverlening stilgelegd na een uitspraak van het Europese Hof over het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen.
Het Hof oordeelde twee weken geleden dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet deugt. Het zou te weinig doen om milieuschade te voorkomen. Met die uitspraak kwamen veel nieuw te verlenen vergunningen op losse schroeven te staan.

Vergunningsverlening 'on hold'

Na de uitspraak besloot de provincie om het verlenen van vergunningen aan projecten bij kwetsbare natuurgebieden te stoppen. Het kan gaan om boerenbedrijven die willen uitbreiden, maar bijvoorbeeld ook om nieuw aan te leggen wegen en industrieterreinen. 
Dinsdag bepaalde de overheid dat er toch weer vergunningen kunnen worden aangevraagd. "We hebben als overheden na de uitspraak van het Hof gekeken wat er nou precies gevraagd wordt van ons", zegt gedeputeerde Hester Maij (Landbouw). Volgens Maij moet de overheid het PAS extra goed onderbouwen, maar kunnen vergunningen gewoon afgegeven worden. "De 'on hold' kan er weer af."

Raad van State aan zet

Of het PAS nu wel of niet hard genoeg is, is nog steeds niet helemaal zeker. De Raad van State had vragen over de PAS voorgelegd aan het Europees Hof en is nu weer aan zet om daarover te oordelen. 
De Raad van State heeft aangekondigd op 14 februari 2019 een zitting te houden. Tot die tijd blijft de provincie terughoudend met het verlenen van vergunningen. Van de ruimte in de kwetsbare gebieden die volgens het PAS mag worden ontwikkeld, wordt veertig procent nog niet vrijgegeven. Maij: "Bovendien is op veel plekken alle ruimte al vergeven en kunnen vergunningen helemaal niet worden verleend."
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.