nieuws

Ex-verdachte viervoudige moord Enschede spreekt: ‘Sfeer in growshop was die dag relaxed als altijd’

Tot enkele minuten voordat in de growshop van Tuan Nguyen in de Enschedese wijk Velve-Lindenhof het geweld losbarstte, was de 26-jarige ex-verdachte van de Enschedese ‘kwartetmoord’ nog op de plek des onheils. “Maar er was niets aan de hand. Tuan was relaxed als altijd: een praatje, een grapje.” De Enschedeër was echter nog maar amper vertrokken of de hel brak los. Waarna later bleek dat hij door het oog van de naald was gekropen.
Tegenover RTV Oost doet hij eenmalig zijn verhaal. 
In het kantoor van zijn advocaat vertelt de Enschedeër, die anoniem wil blijven, dat zijn raadsman hem de volgende ochtend in het arrestantencomplex in Borne vertelde over de geruchtmakende viervoudige moord. "Nee, ik had van het nieuws totaal niets meegekregen. Als ik in de auto zit luister ik naar mijn eigen muziek."

'Koud over hele lichaam'

De Enschedeër: “Toen ik achteraf hoorde wat er gebeurd was, werd ik koud over mijn hele lichaam. Ik voelde mijn hart tekeer gaan en voelde het bonken in mijn achterhoofd. Als ik daar een paar minuten later weg was gegaan, had ik het niet kunnen navertellen. Want ik weet zeker dat ze mij dan ook uit de weg hadden geruimd. In mijn ogen ging het puur om eigenaar Tuan: die andere drie hebben ze ‘meegenomen’ om geen getuigen achter te laten.”
Zijn advocaat Hans Speijdel beaamt dat zijn cliënt geluk heeft gehad: “Het was echt een kwestie van minuten.”

Geen verdachte meer
De Enschedeër werd enkele uren na de schietpartij aangehouden, maar werd begin deze week op vrije voeten gesteld nadat bleek dat hij met de spraakmakende viervoudige liquidatie niets te maken had. Chantal Westerhoff, woordvoerder van het rechercheteam Litouwen, benadrukt dat hij geen verdachte meer is.

De fatale dag

Over die fatale dag zegt de Enschedeër niets verdachts te hebben opgemerkt: “Alleen de eigenaar Tuan en iemand die met een busje op bezoek was, waren in de winkel. Ik had het busje van die man per ongeluk vast geparkeerd en heb mijn auto nog verplaatst zodat hij met zijn busje kon vertrekken. Kort daarop ben ik ook weggegaan. Ben slechts een minuut of vijf binnen geweest. Maar ik heb niets aan Tuan gemerkt. Hij was even relaxed als altijd. Een praatje, een grapje.”

De slachtoffers

Van de overige drie slachtoffers kent hij alleen Artur Sargsyan uit Hengelo. "Hij was de vorige eigenaar van de growshop. De twee anderen ken ik niet.” Hij zegt de drie andere slachtoffers die dag niet te hebben gezien. Al sluit hij niet uit dat ze zich in een ander deel van het pand bevonden.
Tuan, de Vietnamese eigenaar, werd uiteindelijk in het kantoortje bij de achterdeur teruggevonden. Liggend op zijn rug, badend in een plas bloed. Sargsyan lag eveneens in het kantoor, voorover op zijn buik.
De twee andere slachtoffers - Maijkel Akfidan (27), eigenaar van restaurant Caballeros in Hengelo, en de 62-jarige Max Klaassen uit Arnhem – werden door de rechercheurs pas later in een ander deel van het pand ontdekt.

'Meerdere schutters'

Een ding is de Enschedeër van overtuigd: “Dit kan nooit één persoon op zijn geweten hebben. Vooral omdat die twee in een ander deel van het pand lagen. Er moeten meerdere schutters zijn geweest.”
De politie wil niet reageren op dit scenario.

Weer op vrije voeten
De Enschedeër werd begin deze week weer op vrije voeten gesteld. Justitie had hem in het vizier gekregen omdat hij achter het stuur zat van een busje, dat kort na de moord bij de growshop was gesignaleerd.

“Een vriend van mij zat achter het stuur. Hij kwam net aanrijden toen hij een Aziatische vrouw op straat zag lopen die overstuur haren uit haar hoofd trok. Hij is toen doorgereden. Later die dag ben ik met datzelfde busje samen met een vriend naar Dordrecht gegaan, waar ik van de weg werd geplukt.”

Politiemacht

Hij vertelt hij hoe hij die dinsdagavond in Dordrecht werd overmeesterd door een ware politiemacht: “Meer dan 30 auto’s. Mijn maat en ik werden onder schot gehouden met automatische wapens. ‘Ga liggen of ik schiet’, schreeuwden ze. Later besefte ik: wat was er gebeurd als ik in paniek was weggerend?”

Eenmaal op het politiebureau werd hij uitgekleed en werden zijn handen gecontroleerd op kruitresten. “Maar nog steeds wist ik niet waarom ze me zochten. Duidelijk was wel dat het om iets groots ging.”

'Onschuldig achter de tralies'

De volgende ochtend werd hij overgebracht naar het arrestantencomplex in Borne. “Toen mijn advocaat vertelde waarvan ik werd verdacht, schrok ik me wezenloos. Wat als ik mijn onschuld niet kon aantonen? Dan zou ik totaal onschuldig 30 jaar achter de tralies verdwijnen.”

Hongerstaking

De Enschedeër is nog steeds verontwaardigd: “Terwijl ik alle medewerking verleende, bleven ze me vasthouden. Zonder een greintje bewijs.” Uit protest ging hij in hongerstaking. Zijn raadsman: “Hij dronk alleen water. En het was zelfs een hele toer om hem zover te krijgen dat hij überhaupt wat dronk.” De Enschedeër: “En dat had ik volgehouden. Desnoods weken, dat zweer ik je.”
Zijn advocaat Hans Speijdel: “Overigens wel complimenten voor het rechercheteam. Ze hebben in relatief korte tijd kunnen vaststellen dat mijn cliënt een sluitend alibi heeft en totaal niets met deze zaak te maken heeft.”

Nachtmerrie
Hij mag dan weer vrij zijn, de Enschedeër is nog steeds niet ontwaakt uit zijn nachtmerrie: “Ik zie de buren steeds naar mij kijken. En wat als vrienden van één of meer slachtoffers mij wat willen aandoen? Weet je, ik heb de afgelopen vijf jaar nooit gehuild, maar heb vanaf de aanhouding en ook na mijn vrijlating regelmatig huilbuien. Ik ben nog lang niet weer de oude.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.