"Maak bladkorven egelproof en voorkom dat de diertjes door de schredder gaan"

De bladkorven in zijn gemeente Olst-Wijhe moeten worden aangepast, zodat egels er niet meer in kunnen kruipen. Dat vindt Wim Kaptijn. De inwoner van Wijhe gunt egels een beter lot dan te worden gegrepen door de grijpers van een kraan of te worden opgezogen door een bladzuiger. In het ergste geval eindigt de reis in een dodelijke ontmoeting met een schredder.

Ook de Egelbescherming Nederland en Egelopvang Caspar uit Diepenveen willen dat bladkorven 'egelproof' worden. Kort geleden zag Kaptijn egels in een bladkorf die bij hem in de buurt staat. Toen hij enkele uren later weer langs de bladkorf kwam, was deze leeggehaald door de gemeente. De egels waren in geen velden of wegen meer te bekennen. Kaptijn hoeft niet lang na te denken wat er met de beestjes is gebeurd. Die zijn ten prooi gevallen aan de bladzuiger.  

Hoop opgegeven

Eigenaresse Morag Kronig van Egelopvang Caspar in Diepenveen windt zich al jaren op over het lot van egels die een bladkorf zijn ingekropen. Ze zocht onder meer contact met het groenbedrijf in haar gemeente.

"Ik vroeg ze of ze wel eens egels zagen lopen op het terrein waar de bladeren worden opgeslagen. Dat hadden ze niet. Maar ik weet zeker dat ze er wel zijn. Zo'n bladkorf vol met bladeren is natuurlijk een walhalla voor een egel. Die korven zitten vol insecten en tussen de bladeren is het lekker warm."

Het groenbedrijf en verschillende gemeenten hoorden haar verhaal aan, maar deden er volgens haar niets mee. "Niemand pakt de verantwoordelijkheid op. Het zal wel te veel werk zijn om tijdens het legen van de korven te letten of er egels tussen de bladeren zitten. Ik heb ondertussen de hoop opgegeven. Ik ben nu 71, ik weet nu helaas dat ik niet alle dieren kan redden."

Dubbeltjesgaas

De oplossing is zo simpel, weet Morag Kronig. "Maak de korven fijnmaziger door dubbeltjesgaas aan te brengen. Vanaf de bodem en dan zo'n twintig centimeter hoog. Egels kunnen klimmen, maar met dit gaas voorkom je een hoop leed."

Het verhaal van egels die in bladkorven bivakkeren is ook bekend bij directeur Jenny Kleve van de Egelbescherming Nederland. Ook zij ontmoet veel weerstand bij gemeenten om het probleem aan te pakken. "Er verdwijnen jaarlijks egels in de schredder. Het is verschrikkelijk maar waar. Gemeenten doen er te weinig aan. Ze mogen wel meer energie steken in het beschermen van de dieren binnen hun gemeentegrenzen."

Stop egel in een doosje

Kleve roept iedereen op extra op te letten. "Als je een egel in een bladkorf ziet, meldt dit dan. Nog beter zou het zijn om de egel voorzichtig op te pakken en met wat bladeren en water in een doos te stoppen." Dit geeft de plaatselijke egelopvang of dierenambulance meer tijd om de egel op te halen. 

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Egel Wijhe Olst-Wijhe Salland Nieuws
Deel dit artikel: