"De schouders eronder en hulp aanvaarden, de enige manier om uit de armoede te komen"

"De strijd aangaan, de schouders eronder, de moed niet verliezen maar vooral hulp aanvaarden van derden. Dat is de enige manier waarop je uit een armoedige situatie kan komen", aldus Ben Frons uit Albergen.

Vijf jaar geleden bezocht Esther Rikken de familie Frons uit Albergen. De RTV Oost verslaggever maakte een portret van hen in het kader van de actie 'Samen voor de Voedselbank'. 

Leven onder de armoedegrens

De familie leefde toendertijd in armoede. Volgens de normen gesteld door het Nibud, Stichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, leefde de familie onder de armoedegrens. Vandaar ook dat ze gebruikers waren van de plaatselijke voedselbank en dus wekelijks in aanmerking kwamen voor een voedselpakket.

Vader en zoon Frons uit Albergen (Foto: Esther Rikken)
Vader en zoon Frons uit Albergen (Foto: Esther Rikken)

Anders dan anderen

Vandaag, precies vijf jaar later sprak ze wederom met vader Ben en zoon Jeroen. "We kunnen vol overtuiging zeggen dat het veel beter met ons gaat maar we hebben het héél moeilijk gehad. Ik was 18 jaar en zat nog op school. En ja, mijn vrienden steunden me, maar achter mijn rug om, werd er ook gekletst", aldus Jeroen Frons.

In de rij voor voedsel

"We moesten toendertijd zoveel moeite doen om aan eten te komen, dat was écht niet menselijk meer. De eerste keer dat we in de rij stonden bij de Voedselbank Almelo, herinner ik me nog heel goed.

Ik was zó bang dat er een schoolgenootje langs zou fietsen. Ik schaamde me echt énorm. Maar we konden niet anders. We hadden de tas met boodschappen nodig om te overleven". 

Het kostte me mijn huwelijk

"Het is vreselijk waar we als gezin in terecht zijn gekomen. En ik ben zo trots op mijn zoon, maar ook op mijn dochter die inmiddels niet meer thuis woont. Ze hebben ons enorm gesteund en dat doen ze nog steeds.

Mijn huwelijk heeft de crisis niet overleefd en mijn vrouw heeft het gezin onlangs verlaten. Jammer genoeg liggen we nu in scheiding", aldus vader Ben Frons.

Ben Frons (Foto: Esther Rikken)
Ben Frons (Foto: Esther Rikken)

Vechten tot en met

"Ja, hoe kijk ik terug? Het was verschrikkelijk, écht verschrikkelijk. En samen hebben we gestreden. We hebben de schouders eronder gegooid en gevochten. En het is gelukt. We hebben nog steeds erg weinig te besteden maar we kunnen voor onszelf zorgen, we zijn uit de armoede. Wat dat betreft ben ik een gelukkig mens."

"Het advies dat ik dan ook wil geven aan mensen die onder de armoedegrens leven, ga de strijd aan, zorg dat je hulp krijgt en dat je uit de benarde situatie komt."

Van 7 tot en met 15 december komt RTV Oost, samen met de vrijwilligers van de Voedselbanken in Overijssel, in actie 'Samen voor de Voedselbank'. Doet u mee? Op www.rtvoost.nl/voedselbank, vindt u meer informatie. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Reageren