Statenlid Meulink (CDA) geeft statement met bezoek aan marathonkerkdienst voor asielgezin

Kerkasiel kennen we uit de jaren tachtig en negentig toen veel uitgeprocedeerde vluchtelingen hun toevlucht in kerken zochten, bijvoorbeeld in Hengelo. In de Bethelkerk in Den Haag is een nieuwe variant gaande: een marathonkerkdienst. Ondernemer Henk Meulink uit Hardenberg ging deze week voor in de kerk en sprak over barmhartigheid.

Meulink is lid van provinciale staten van Overijssel voor het CDA. Hij vindt dat zijn partij te weinig doet voor families zoals de familie Tamrazyan. Dat dreigt na negen jaar in Nederland te worden uitgezet naar Armenië. 

Sinds eind oktober draait de Bethelkerk in Den Haag dag en nacht door. In de kerk wordt een doorlopende kerkdienst gehouden voor het Armeense gezin. Het kerkbestuur hoopt hiermee uitzetting van het gezin te voorkomen want een oude regel stelt dat de overheid geen kerkdienst mag onderbreken om mensen mee te nemen. 

Hayarpi (21), broertje Warduhi (19), zusje Seyran (15) en haar ouders zijn uitgeprocedeerd. Armenië is volgens de IND een veilig land en daarom is er geen recht op asiel. Ook een beroep op het kinderpardon voor ‘gewortelde’ asielkinderen werd afgewezen. 

Meulink bezocht de kerk met zijn zoon Laurens Jan die piano speelde, en dochter Rozemarijn. Met zijn komst naar de kerk wil hij vooral een statement maken richting het CDA, dat volgens hem een sleutelrol heeft in het kabinet. "Nog niemand van het CDA had zich er laten zien," zegt hij.  Meulink is vooral geraakt door het verdriet van de kinderen. 

Zondag 25 november in Hoogtij

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: