Protestantse kerk Hengelo biedt stilte met dagelijkse getijdengebeden

Onophoudelijk rijdt het stadsverkeer langs de Waterstaatskerk maar binnen is het stil. En het is juist die stilte die mensen naar de kerk trekt, zegt Jessica Noltus. Als vrijwilliger gaat ze regelmatig voor bij de getijdengebeden die sinds oktober in de kerk worden gehouden.

Er staan twaalf stoelen klaar, een verwijzing naar de twaalf apostelen. "Soms komen er maar een of twee mensen, soms zijn er acht, maar het gaat ons niet om de aantallen", zegt Noltus. 

Voorafgaande aan de viering luidt ze de oude klok. "Het is altijd spannend om te zien of er mensen komen." De vieringen leiden ook tot bijzondere ontmoetingen, zoals met gevluchte christenen die op zoek zijn naar een kerk.

Een oude traditie

Het getijdengebed sluit aan bij de traditie van de oude kerk die nog steeds te vinden is in de kloosters, maar het getijdengebed is feitelijk een nog veel oudere vorm die in tal van culturen en religies gestalte krijgt. Bovendien past het ook naadloos in de wens een open kerk voor heel de stad te zijn.

Zichtbaar aanwezig in de stad

De opzet is eenvoudig: strikt op tijd begint dit moment met het aansteken van een kaars en stilte, vervolgens met een afwisseling van enkele lezingen en zo mogelijk een lied om dan met een gebed en zegenbede af te sluiten. Al met al duurt het ongeveer een kwartier. De vieringen sluiten aan bij de wens van de gemeente om meer zichtbaar te zijn in de stad.

Elke werkdag (behalve vrijdagavond) om 8.30, 12.30 en 22.15 uur zijn er getijdengebeden in de Waterstaatskerk. Elke woensdagmiddag om 12.30 uur wordt het middaggebed door een muzikale bijdrage van kerkmusicus Evan Bogerd een meditatief lunchconcert.

zondag 25 november in Hoogtij

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
pKN Hiernumaals Regio Hengelo Kerk Nieuws Platforms
Deel dit artikel: