Conflict tussen afvalverwerker Talen en de gemeente Staphorst laait weer op

De vete tussen afvalverwerker Talen en de gemeente Staphorst is weer ontbrand. Talen stapte vandaag naar de Raad van State om de hekken rond het bedrijfsterrein aan de Burgemeester Niemijerstraat te laten verwijderen.

Controleurs van de gemeente ontdekten op 2 november dit jaar een open vat met olie. Vanwege acuut brandgevaar zette de gemeente meteen hekken om het bedrijfsterrein en er is sindsdien dag en nacht bewaking door beveiligers. Talen mag het terrein niet op en kan dus ook de olie niet verwijderen.

Verbazing
Niet alleen Talen, maar ook de Raad van State bleek zeer verbaasd over deze resolute maatregel van de gemeente. "Als er acuut brandgevaar is, waarom laat de gemeente de olie dan niet meteen weghalen", wilde de raadsvoorzitter weten. "Nu duurt het brandgevaar voort". 

Volgens de gemeente kon er gewacht worden, zodat Talen de opslag van materiaal op zijn terrein met een melding kon laten legaliseren. Die procedure is bijna afgerond.

De gemeente wil de hekken overigens na legalisatie nog vier weken laten staan, omdat dat nu eenmaal de procedure is.

Waanzin
De advocate van Talen vindt het optreden van de gemeente buiten elke proportie. De langdurige vete tussen Talen en de gemeente heeft daarbij zeker een rol gespeeld, zegt ze. Maar het terrein afsluiten, zodat Talen niet kan werken, is volgens de advocate waanzin.

De woordvoerster van de gemeente wilde na afloop van de zitting verder niets zeggen. Tijdens de zitting erkende ze wel dat het besluit om Talen nu aan te pakken juridisch niet helemaal deugt. Maar ze verdedigde wel de maatregel om het terrein van de afvalverwerker af te sluiten.

De Raad van State doet volgende week uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: