Harde aanpak drugsdealers Enschede heeft 'gangvorming' kunnen voorkomen

Territoriumdrift, gangvorming, afrekeningen en geweld. Het klinkt als een paar termen uit een B-film over Los Angeles, maar het had zomaar in het centrum van Enschede kunnen gebeuren, als er niet een paar jaar geleden werd gestart met een harde aanpak van drugsdealers op en rond het Wilminkplein.

Het moest een fijne plek worden voor toeristen en inwoners van de stad: het Wilminkplein in Enschede. Maar na de opening vier jaar geleden werd het de favoriete plek voor drugsdealers en gebruikers. Hoe Enschede het gevecht aangaat tegen drugscriminaliteit komt uitgebreid aan bod in onze special.

Ondanks dat de overlast niet is opgelost, zien gemeente en politie effect: "We zien dat de groep drugsdealers wat kleiner wordt en de overlast neemt af." De afgelopen jaren is er in de stad een groep van zo'n veertig drugsdealers actief, voornamelijk afkomstig van de Antillen. Er wordt vooral gedeald in cocaïne. 

Wijkagent Jurgen Rekers zag de dealers hun plek opeisen in de stad: "In 2010 dook het opeens op. Er kwamen veel jongens uit het westen van het land die daar problemen hadden. Het werd ze daar te heet onder te voeten." Inmiddels zijn er tientallen maatregelen genomen om de overlast aan te pakken. Ook werd er een persoonsgerichte aanpak ingezet, waarbij dealers en overlastgevers gericht gevolgd werden. 

Wil je meer lezen? Klik hier dan op onze special over de aanpak van drugscriminaliteit in de binnenstad van Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Enschede drugs Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: