Mountainbikers Salland: 'Wij zijn geen natuurvernietiger'

Mountainbikers op de Sallandse Heuvelrug zijn verbaasd over de conclusies van Anton van Beek van natuurmuseum Holterberg in Holten. Hij liet onlangs weten dat hij de afgelopen zomer 41 dode reptielen langs de mountainbike-paden heeft gevonden en wees met de beschuldigende vinger naar mountainbikers. Zij zouden de dieren hebben overreden.

Maar mountainbikers vinden die conclusie te voorbarig. "We zien ook weleens andere bandensporen", zegt Wouter Versteeg van Fietstoerclub CC'75 uit Nijverdal. "Het is lastig te zeggen dat alle reptielen zijn doodgereden door mountainbikers."

Natuurvernietiger

"Wij mountainbikers worden steeds neergezet als natuurvernietiger, terwijl we vooral natuurliefhebber zijn", zegt Versteeg. Bij zijn club zijn meer dan vijfhonderd lokale mountainbikers aangesloten. "De belangrijkste vrijwilliger die onze paden onderhoudt, is ook vrijwilliger voor de vereniging die zich inzet voor het behoud van de korhoen."

Verleggen

Van Beek pleit ervoor dat de ATB-route met een grote boog om het heidegebied bij de Holterberg wordt verlegd of helemaal uit het gebied verdwijnt. Maar de mountainbikers vinden dat geen oplossing: "Het zou zonde zijn als de paden verdwijnen. Je krijg dan de situatie dat mensen zelf weer door het gebied naar paden gaan zoeken. Met alle gevolgen van dien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Salland Nieuws
Deel dit artikel: