Station Stadshagen: de vertraging is opgelopen tot één jaar

Dat treinen een kwartiertje vertraging hebben, dat komt nog wel eens voor. Maar op station Stadshagen in Zwolle heeft de trein de langste vertraging ooit, vandaag precies één jaar. En de kans dat de trein daar binnenkort wél stopt is nihil.

Vlak voordat het station feestelijk geopend zou worden op 8 december 2017, bleek dat de ondergrond op het traject Zwolle - Kampen te slap was. Het was te gevaarlijk om een trein met 140 kilometer per uur erover te laten razen. De trein rijdt nu maximaal 100 kilometer per uur op dat traject, en heeft daardoor geen tijd om te stoppen in Stadshagen.

"Monument van 40 miljoen"

ProRail, verantwoordelijk voor de aanleg van de spoorlijn, zei vorig jaar dat deze omstandigheden onvoorzien waren. Sindsdien zoeken ProRail en de opdrachtgever, provincie Overijssel, naar een oplossing. Die is er een vol jaar later nog steeds niet, tot verbazing en teleurstelling van de inwoners van Stadshagen.

Ruud Visser van wijkstichting Stadshagen Totaal ziet tot nu toe alleen een betonnen monument achter hekken, ongebruikt en verlaten. Ontzettend jammer, vindt hij: "Stadshagen is een stadsdeel met 24.000 inwoners, en we gaan naar 30.000. Al die mensen moeten naar hun werk of school. Die trein is van wezenlijk belang voor de ontsluiting van Stadshagen".

Oplossingen

De provincie vindt dat ProRail met een goede oplossing moet komen. De 43 ideeën die ProRail tot nu toe heeft aangedragen zijn afgekeurd of nog in onderzoek. Eén van de plannen is om met twee machinisten te gaan rijden. De wachttijden op de stations van Zwolle en Kampen worden dan korter en  dan zou er precies genoeg tijd zijn om in Stadshagen te stoppen.

Maar dat betekent een flinke kostenstijging voor de vervoerder, en er moeten seinen worden vervangen. Ook zou het minder veilig zijn voor de reizigers als er te weinig instaptijd is en de trein ook nog van rijrichting wisselt. De Provincie vindt dit geen duurzame oplossing. De Provincie en ProRail zeggen nog volop in gesprek te zijn maar willen verder geen mededelingen doen.

Bizar

Ondertussen raast de trein al een jaar lang vier keer per uur langs station Stadshagen, zonder te stoppen. Ruud Visser van de wijkstichting: "We kunnen er alleen naar zwaaien. En als je het mij vraagt, ik denk dat we in 2019 op deze dag op dit tijdstip naar hetzelfde lege station kijken. Ik lach er nu om, maar het is natuurlijk een bizarre situatie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: