Kapperszaken schieten in Overijssel als paddenstoelen uit de grond

Het aantal kapperszaken schiet als paddenstoelen uit de grond in Overijssel. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zie je geen grafiek? Klik hier

In de bovenstaande tabel valt te zien dat het aantal kapperszaken in de verschillende regio’s in Overijssel de afgelopen tien jaar fors is gestegen. In Twente is de grootste stijging te zien, daar vallen bijna 1.000 kapperszaken te noteren. De toename komt vooral door het aantal thuiskappers of kappers met een minisalon.

Redenen om eigen kapperszaak te beginnen

Anne Vugteveen uit Vriezenveen begon enkele weken geleden haar eigen kapperssalon in het centrum van Vriezenveen. Zij vertelt waarom zij voor zichzelf begon en vertrok bij haar vorige werkgever:

Verontrustende ontwikkeling 

De Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) noemt het een verontrustende ontwikkeling. "Door de economische crisis van een aantal jaar geleden zijn grote kapperszaken geslonken in het aantal werknemers. We zien nu de trend dat kappers voor zichzelf beginnen, door aan huis een kappersonderneming te openen", zegt Gert-Jan Deben, manager belangenbehartiging van de ANKO.

De ANKO streeft in deze ontwikkeling, waarbij veel eenmanszaken worden geopend, naar een 'level playing field', waarbij iedereen gelijk wordt behandeld. "Daarbij moeten thuiskappers of kappers met een kleine salon aan dezelfde financiële regels gaan voldoen als salons in de grote winkelstraat. De grotere kapperszaken hebben met veel meer kosten te maken dan de thuiskappers of kappers met een kleine salon.”

Maatschappelijke functie 

Volgens de brancheorganisatie vervullen grote kapperszaken vaak een maatschappelijke functie. Denk aan het sponsoren van evenementen in de omgeving. Dit valt volgens de ANKO weg wanneer de grote kapperszaken verdwijnen. 

Opleiding toekomstige kappers

"Daarnaast worden kappers in opleiding altijd opgeleid in de grote kapsalons. Wanneer die verdwijnen, kunnen ze ook niet goed worden opgeleid," zegt Deben. Dat ziet kapster Anne juist anders. "Wanneer je bij een grote kapperssalon stage loopt, word je sneller gebombardeerd tot schoonmaakster. Dat is in de kleinere kapperszaken niet het geval. Daar hebben ze meer tijd voor persoonlijke begeleiding en om je dingen te leren."

Toch valt het probleem volgens Deben op te lossen: "Wanneer we de prijzen voor zowel de kleine kapperszaken als voor de grotere salons weten recht te trekken, dan kunnen we spreken van een gelijk speelveld."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Vriezenveen twenterand Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: