Opknapbeurt voor stuw bij Gramsbergen in stroomversnelling door droogte

Voor het eerst in zijn bestaan ligt hij droog: de stuw tussen Gramsbergen en Coevorden. Het herstel van de honderdjarige waterkering had waterschap Vechtstromen al in de planning, maar kwam door de droogte van deze zomer in een stroomversnelling.

Door de lage waterstand spoelde er veel zand onder de stuw weg, waardoor de fundering van de stuw werd aangetast. In juli zijn de problemen tijdelijk verholpen met zandzakken, maar nu wordt het probleem structureel aangepakt. 

Vloedgolf

Door het grote verschil in druk aan weerszijden van de stuw ontstonden er holtes onder de waterkering waardoor de stuw instabiel werd. "Met alle gevolgen van dien", legt projectleider Henk Brink van waterschap Vechtstromen uit. "Dan heb je kans op verzakking, met als gevolg dat het water misschien met een vloedgolf richting Gramsbergen, Hardenberg en Zwolle gaat. Daardoor kan de Vecht in Duitsland leeg lopen. En als het water op het kanaal Almelo - De Haandrik gaat zakken, dan is het met de scheepvaart daar ook helemaal gebeurd." 

Beton storten

Om onderstromen in de toekomst te voorkomen wordt er de komende weken een 30 cm dikke betonnen vloer voor de stuw gestort. Een mengsel met cement dat de holle ruimtes waar zand is weggespoeld opvult en verstevigt. "Dat moet een dergelijke situatie als afgelopen zomer tegengaan." Voor de kerst moeten de werkzaamheden klaar zijn. Of de stuw dan weer een eeuw mee kan? "Dat ligt helemaal aan het onderhoud dat we gaan uitvoeren", aldus het waterschap. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: