nieuws

Veiligheidsregio twijfelt over communicatie rond brand bij ANF in Lingen

Kerncentrale Lingen
Kerncentrale Lingen © RTV Oost / Mariëlle Beumer
De Veiligheidsregio Twente vindt dat ze wellicht wél had moeten reageren op de brand bij de nucleaire splijtfabrikant ANF in het Duitse Lingen. Op sociale media reageerden veel inwoners van het grensgebied bezorgd. Maar aan de kant van de Twentse Veiligheidsregio bleef het stil. "Misschien was het beter geweest toch een bericht naar buiten te brengen", zegt een woordvoerder. "Intern bekijken we hoe we hier in de toekomst mee om moeten gaan."
Bij de fabriek, ruim dertig kilometer over de grens bij Denekamp, woedde donderdagavond brand. Rond kwart voor acht kwamen de eerste berichten over de brand naar buiten.
tekst gaat verder onder de tweets
Kort daarna reageerden verschillende inwoners op sociale media zoals Twitter en Facebook op de berichten over de brand. De mensen maakten zich duidelijk zorgen over de mogelijke gevolgen. Ook de redactie van RTV Oost ontving tientallen berichten van verontruste mensen. 
De brand was uiteraard bekend bij de Veiligheidsregio's Twente en IJsselland. Beide veiligheidsdiensten hielden het verloop van de brand nauwgezet in de gaten. Zowel de Veiligheidsregio Twente als de Veiligheidsregio IJsselland reageerden niet op de vele verontruste reacties op sociale media.
"Misschien was het handig geweest als we dat toch hadden gedaan", meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Twente op vragen van RTV Oost. "Intern bekijken we hoe we hier in de toekomst mee om moeten gaan."

Geen vragen van burgers

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio IJsselland zegt dat er voor hen geen reden was om de burgers te informeren. "Wij hebben de brand gemonitord en zagen op een bepaald moment dat er geen gevaar was. Ook was er geen officiële communicatie vanuit de Duitse collega's. De Veiligheidsregio Twente was in de 'lead' en ook die hebben geen contact met ons opgenomen."

Vraagtekens

Politieke partijen CDA, D66 en GroenLinks zetten vraagtekens bij de werkwijze van de veiligheidsregio's. "Inwoners werden opgeschrikt door het bericht van een brand. De uren daarna werd er geen informatie gegeven door de overheden in Nederland. Dit is zorgwekkend wanneer dit opnieuw in een ergere mate voor komt", stelt CDA-raadslid Marc Smellink van de gemeente Dinkelland, die tevens mondelinge vragen stelt over deze calamiteit.
Ook Robert Jansen van de Overijsselse GroenLinks-fractie maakt zich zorgen. "Doordat de brand in het nieuws komt is er een kans dat mensen op de vlucht slaan. Dat is ook goed bij een nucleaire brand, maar als de Veiligheidsregio al wist dat het niet gevaarlijk was hadden zij hierop moeten anticiperen. De brand woedde immers al twee uur voordat de berichtgeving in de media op gang kwam. Bij onnodig vluchtende mensen kunnen ook ongelukken gebeuren. Burgers moeten weten wat ze moeten doen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.