nieuws

Geen beletsel meer voor nieuwbouw aan Reevediep bij Kampen

De bouw van het nieuwe dorp Reeve is een stap dichterbij. Adviseurs van de Raad van State ziet geen beletsel voor de nieuwbouwplannen van de gemeente Kampen langs het Reevediep, de nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer.
Dat bleek vandaag tijdens een zitting bij de Raad in Den Haag.
De Natuurvereniging IJsseldelta en de Werkgroep Zwartendijk streden daar tegen de aangepaste plannen voor het nieuwe dorp Reeve en het Reevediep. De Raad van State oordeelde in 2015 dat de bouw van 1300 woningen in het nieuwe dorp teveel van het goede was. Kampen heeft dit aantal nu teruggebracht naar 600 woningen.

Bescherming voor karekiet en roerdomp

Verder oordeelde de Raad eerder dat het Reevediep niet mocht worden aangesloten op het Drontermeer, omdat de bescherming voor de daar levende karekiet en roerdomp onvoldoende was geregeld. De vaarroute is verlegd en er is riet aangeplant als buffer tussen de vaarroute en de leefgebieden van de beschermde vogels.
Volgens de bezwaarmakers is daarmee nog steeds geen goede bescherming voor deze vogels gegeven. Ze willen een verbod op varen in dat gebied.
Maar de bezwaarmakers vinden daarin niet alleen de betrokken overheden, maar ook de adviseurs van de Raad van State tegenover zich.
De Raad volgt meestal het advies van zijn onafhankelijke deskundigen, zei een van de rechters vandaag.

Reeve niet nodig voor woningbouw

Het dorp Reeve dat nu middenin het buitengebied van Kampen kan worden gerealiseerd, is volgens de bezwaarmakers helemaal niet nodig.
Er zijn binnen de bebouwde kom van Kampen plekken genoeg voor woningbouw. Maar de gemeente Kampen stelt dat er veel vraag is naar dorps wonen in het buitengebied.
De bewoners van het nieuwe dorp zullen voor extra drukte in het buitengebied gaan zorgen. Het wordt ook druk op de vaarroute van het Reevediep, omdat tevens een jachthaven wordt aangelegd. Dat betekent volgens de bezwaarmakers hoe dan ook een extra verstoring van het leefgebied van de vogels. Maar volgens de raadsadviseurs en de betrokken overheden is daarvan geen sprake.
Vorige maand is een begin gemaakt met de doorbraak van het Reevediep naar het Drontermeer. Op 1 april volgend jaar kan de recreatieve vaarroute worden opengesteld. De Raad van State oordeelt voor die tijd of er dan ook mag worden gevaren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.