Burgemeester Schouten pleit bij afscheid voor meer saamhorigheid

Burgemeester Schouten van Oldenzaal zal aanstaande vrijdag tijdens zijn afscheidsreceptie oproepen tot meer onderlinge solidariteit. "Zorg voor elkaar, de stad én de regio", is zijn pleidooi.

Schouten laat zich hierbij inspireren door oud-burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, die vlak voor zijn overlijden in een brief aan de inwoners vroeg om meer saamhorigheid.

Burgemeester Theo Schouten van Oldenzaal neemt afscheid (Foto: Gemeente Oldenzaal)
Burgemeester Theo Schouten van Oldenzaal neemt afscheid (Foto: Gemeente Oldenzaal)

Gele hesjes

Er moet volgens Schouten een tegenwicht komen tegen het individualisme en de verharding in de maatschappij en de politiek. "Het fatsoen is weg in het openbaar bestuur. Een maatschappelijke ontwikkeling kan zomaar de wind meekrijgen en dan gebeuren er rare dingen. Kijk naar de gele hesjes in Parijs en het Brexit-referendum."  

Schouten (65) stopt na zes jaar in Oldenzaal hoewel het formeel niet nodig is. Burgemeesters mogen tot hun zeventigste jaar in functie blijven. "Het burgemeesterschap is een afwisselend beroep, maar wel zwaar. Het vergt veel van je, ook vrije tijd. Ik wil meer tijd besteden aan mijn familie", verklaarde hij in het programma Groot Onderhoud.

Grote gemeente

Schouten was eerder burgemeester in Goor en Haaksbergen, wethouder in Almelo en als ambtenaar actief voor de provincie Overijssel en de Netwerkstad Twente. Hij bekende vroeger een burgemeesterschap in een grotere gemeente geambieerd te hebben.

"Een stad van 60 tot 100.000 inwoners had me wel wat geleken, ik heb wel eens een balletje opgeworpen maar mijn vertrek uit Haaksbergen in 2002 was een breuk in mijn loopbaan. Dan wordt het moeilijk om die lijn door te trekken." Schouten vertrok uit Haaksbergen vanwege de verhuisplicht, die burgemeesters dwingt te wonen in de gemeente die ze besturen. 

Ons kent ons

Op zijn periode in Oldenzaal kijkt hij tevreden terug. "Ons kent ons, is typerend voor Oldenzaal, maar ook 'ons helpt ons'." Als minpunten noemt hij de uitblijvende renovatie van winkelcentrum De Vijfhoek en de veroordeling van een raadslid vanwege fraude bij een vereniging. "Hoe kun je je zo in mensen vergissen", verklaart Schouten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Noordoost-Twente Schouten Nieuws
Deel dit artikel: