nieuws

Verbod op drugsgebruik in Glanerbrug, nieuwe zet in strijd tegen overlast

Aanpak overlast drugsdealers in Glanerbrug
Aanpak overlast drugsdealers in Glanerbrug © RTV Oost
De gemeente Enschede bindt de strijd aan met drugsoverlast in Glanerbrug. Er komt een drugsgebruiksverbod rond het station in Glanerbrug en op andere plekken. Eén dezer weken worden de verboden ingesteld. De gemeente kiest voor een aanpak die nu ook al in het centrum van de stad, rond het Wilminkplein, wordt toegepast.
Gisteren meldde RTV Oost al dat de Nederlandse en Duitse vervoerders en de politie van beide kanten van de grens drugstoeristen harder gaan aanpakken. Begin december werd er voor het eerst een grote controleactie uitgevoerd. Daarbij zijn meer dan 80 mensen beboet omdat ze geen kaartje in de trein hadden en 13 mensen gaven een valse identiteit op. 

Meer klachten

Aanleiding om nu de overlast strenger aan te pakken is de stijging van het aantal klachten over handel en gebruik van drugs op en rond de stations in Eschmarke, Glanerbrug en Gronau. Reizigers en bewoners voelen zich onveilig door het openlijk gebruik van drugs. Omwonenden klagen over gevonden spuiten en ander drugsafval.
Door het drugsgebruikverbod wordt het voor de politie makkelijker om drugsdealers en gebruikers aan te pakken. Wijkagent Jurgen Rekers weet hoe het werkt: "Bij bijvoorbeeld het bouwen van een joint, of het klaarmaken van een crackpijp kun je al ingrijpen." Het drugsverbod is niet het enige, ook zijn er extra camera's geplaatst op en rond het station. Grote borden maken duidelijk dat er werk gemaakt wordt van het aanpakken van de problematiek. 

Het drugsgebruikverbod wordt ook al toegepast op en rondom het Wilminkplein in Enschede. Daar is de gemeente er in geslaagd om dealers van de straat te halen. Lees meer over deze aanpak in onze special.

Duitse grens

Dat de drugsoverlast in Glanerbrug zo groot is, heeft te maken de nabijheid van de Duitse grens. "En dan ontstaat de juiste mix van aanbod uit Nederland en vraag uit Duitsland", stelt burgemeester Onno van Veldhuizen van de gemeente Enschede. Drugs, zoals bijvoorbeeld cocaïne zijn in Duitsland moeilijker verkrijgbaar. Bovendien is bezit daar strafbaar, terwijl in Nederland gebruikershoeveelheden gedoogd worden. 
Het bord bij het station in Glanerbrug
Het bord bij het station in Glanerbrug © RTV Oost/Mirjam Haven
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.