nieuws

Deal of geen deal; deze Overijsselse bedrijven nemen voorzorgsmaatregelen Brexit

Verschillende Overijsselse bedrijven houden de Britse politiek met argusogen in de gaten. Want terwijl de Brexit steeds dichterbij komt, is er nog niets duidelijk over eventuele nieuwe handelsafspraken. En dat heeft vergaande gevolgen voor onder meer Edel Group in Genemuiden en Falco uit Vriezenveen. In hoeverre beïnvloedt de Brexit het Overijsselse bedrijfsleven?
"Ik hoop dat ze een nieuw referendum houden en het hele feest van de baan is." Martin Reuvekamp van straatmeubelbedrijf Falco in Vriezenveen ziet alleen maar nadelen in de naderende scheiding op 29 maart. En daarin is hij niet alleen. 
Ook Freerk Faber, directeur van de Stichting World Trade Center Twente (WTC Twente), voorspelt méér papierwerk en hogere kosten voor Overijsselse bedrijven die zaken doen in en met het Verenigd Koninkrijk (VK).

Vloerbedekking

"De meeste bedrijven die met de Brexit te maken krijgen, zitten in Twente en de Kop van Overijssel", zegt Faber. "In Twente zijn het industriële- en chemische bedrijven, in de Kop zijn het ondernemingen gespecialiseerd in vloerbedekking en kantoorartikelen."
Eén van de bedrijven waar Faber op doelt, is tapijtbedrijf Edel Group in Genemuiden. De Brexit heeft vergaande gevolgen voor het bedrijf, dat ook een verkooppunt op het eiland heeft. Edel Group haalt veertig procent van de omzet uit het VK.
“Het is voor ons vooral belangrijk dat de Britse economie niet afzwakt", legt directeur Robbert Wapstra uit. "Als de koopkracht van onze Britse klanten afneemt, verkopen wij minder."
Het bedrijf heeft naast een verkoopvestiging ook een magazijn op het eiland. Hierdoor kunnen ze een grotere voorraad inslaan en daarmee de langere levertijden opvangen.

Ook over de importtarieven, die hoogstwaarschijnlijk zullen stijgen na een Brexit, maakt Wapstra zich weinig zorgen. Zijn Britse concurrenten betalen namelijk óók meer over de stoffen die zij uit het buitenland halen. De voordelen waarvan Edel Group als buitenlands bedrijf niet kan meeprofiteren vallen bovendien mee, aldus de directeur.

Falco in Vriezenveen

Martin Reuvekamp, adjunct-directeur bij Falco in Vriezenveen, voorziet vooral veel extra papierwerk en langere levertijden. Falco maakt straatmeubilair en exporteert onder meer fietsenstallingen over het kanaal. "De export naar Engeland floreert, fietsen is hot in Europa en ook in Engeland zijn onze producten gewild."
Waar de stallingen nu nog vrij simpel de grens over gaan, is er straks oponthoud bij de douane. "Daar hebben we inmiddels extra mensen voor vrijgemaakt", vertelt Reuvekamp.
De Engelse markt is belangrijk voor Falco, dat daar een dochterbedrijf heeft waar dertien mensen werken. "En dat willen we houden, van onze totale omzet komt tien procent uit het VK", zegt Reuvekamp. "Maar áls het aankomt op een harde Brexit, dan kunnen wij dat aan."

Uitgestelde stemming

Hoe hoog worden de importtarieven? Wordt er straks strenger gecontroleerd bij de grens? Daar zou vanavond meer duidelijkheid over komen, bij de stemming van het Britse lagerhuis over de Brexit-deal van Premier Theresa May (zie kader).
Ware het niet dat de stemming door de premier is uitgesteld omdat zij voorzag dat de deal niet door het Lagerhuis zou komen; er was teveel kritiek. Hoe gunstig is deze deal voor Overijssel? 
Deze deal is "het beste worst-case scenario", zegt de directeur van WTC Twente.  
Wat staat er in de Brexit-deal van May over handel?
-Als de deal van premier May wordt aangenomen door het Britse Lagerhuis, verandert er de komende twee jaar niets op het gebied van handel. Tijdens deze ‘overgangsperiode’ kunnen het VK en de EU nieuwe handelsafspraken maken die na de overgangsperiode ingaan.
-Wat er gebeurt als de deal niet wordt aangenomen, is onzeker. Het zou zomaar kunnen dat een ‘harde’ Brexit volgt. Dit betekent dat de handelsafspraken die nu staan, komen te vervallen. Hierdoor wordt het vanaf volgend jaar maart onder meer duurder om producten over de grens te sturen. Ook duurt het langer voor handel langs de douane is.
Dat een harde Brexit ronduit slecht is voor de economie, is duidelijk. Toch laat de directeur van Edel Group zich niet gek maken. “De gevolgen na een harde Brexit zijn zó desastreus, dat kunnen ze niet veroorloven. Dan komen er ook geen medicijnen het VK meer in, dat wil niemand op zijn geweten hebben.”
Ook Martin Reuvekamp van het Vriezenveense straatmeubelbedrijf Falco denkt dat het niet tot een harde Brexit komt. "Ook als deze Brexit-deal wordt weggestemd, komt er wel een ander besluit. Dat is altijd zo in de politiek."
Het meest ideale scenario? Daarover bestaat bij zowel Wapstra, Faber als Reuvekamp geen twijfel; helemaal geen Brexit.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.